“Секрет” білого вина з Чернігівського Полісся

Виноробня Vinoman знаходиться в селі Жавинка під Черніговом у мальовничому місці на березі затоки Десни. Господар  Борис Слабошевський десять років тому придбав тут ділянку, де росло кілька кущів винограду, з яких, власне, все й почалося. Зібравши з них урожай, чоловік вирішив зробити вино. Вийшло близько 40 літрів – якраз,  щоб почастувати численних друзів.

Зараз пан Борис Слабошевський виробляє до 6 тонн виноматеріалу.

 Віднедавна виноробня Vinoman приєдналась до проєкту «Дорогами смаку Чернігівщини» й приймає туристів.

На Чернігівщині виходить дуже  вдале біле вино з білого-зеленого винограду, зазначає  пан Борис.  Все через клімат.  Адже на момент достигання  ягід денна температура  на Чернігівському Поліссі від 18 до 25, а нічна  – 5-12 градусів.  І саме за рахунок значного  перепаду температури у ягід з’являються особливі ароматні нотки, які потім передаються  вину. На півдні ж невеликі перепади температури, виноград не встигає охолодитися, тому тамтешні білі вина не мають такого аромату.  

Минулого року Борис Слабошевський  отримав ліцензію крафтового виробника вина  під власною маркою.  Логотип – комаха на етикетці – придумала чернігівська дизайнера, коли побачила колекцію жуків доньки винороба Христини.

Своїх виноградників  для Бориса Слабошевського вже  замало. Та й для деяких видів вина краще підходить виноград, вирощений на півдні країни. Тож цього року винороб взяв в оренду виноградники на Одещині.

Більшу частину продукції  Борис Слабошевський реалізує через власний сайт https://vinoman.wine/. Окрім того, його вина можна замовити в деяких столичних закладах.     Проте  пан Борис вважає, що найкращим знайомством з його винами для споживача буде  візит до  виноробні.

Авторські вина Vinoman  пропонуються мінімум за  350 гривень за пляшку. Є й за 900 гривень –  з п’ятирічною витримкою.

http://che.cn.ua/i

Теги

Новости по теме