Вишиваний одяг бренду “Своє” знають у багатьох країнах світу

Сумчанка Світлана Волик створює сучасний одяг — ексклюзивні вишивані вироби, які знають і носять не тільки в Україні, а й у багатьох країнах світу.

СВІТЛАНА каже, що, скільки й пам’ятає себе, не випускала з рук ножиць, шматочків тканини, щось підшивала, вирізала. Виростаючи на степовій Кіровоградщині, плекала мрію стати майстринею-кравчинею.

Однак життя склалося так, що зайнялася юриспруденцією. І лише з часом всі обставини долі вказали на вишиванку, в якій вона знайшла своє духовне призначення і покликання, радість відкриття нових орнаментів, ліній, кольорів, відтінків.

Як пригадує Світлана, перші вишиванки вона виготовила років із 10 тому. Кілька разів зодягнула їх на покази. Її сорочки з орнаментами на рукавах одразу помітили. Перше знайомство, друге, третє… Так поступово розширювалося професійне коло, хоча, власне, у неї немає фахової освіти. Але правду кажуть: якщо Господь подарував талант, то жоден диплом його не замінить.

Поступово набувала практичного досвіду, вивчала основи вишивки, поєднання різнокольорових ниток. А коли вже відчула, що має міцну виробничу основу, заснувала власний бренд під назвою «СВОЄ». Останній розшифровується просто: Світлана Волик, а Є додалося мимохіть, коли побачила світлину від одного із відомих телеведучих, який у власному саду виростив грушу і підписав її «своє».

Ось уже багато літ Світлана успішно працює у слобожанських Сумах, які стали для нею долею в усіх відношеннях. Тут чоловік, син і донька, які поділяють її захоплення, всіляко допомагають у щоденній роботі. Це додає сил, упевненості, натхнення, тож з-під умілих рук майстрині виходять неперевершені зразки одягу — сорочки, сукні, брюки тощо. Причому всі унікальні, без жодних повторів орнаментів чи ліній.

Окремий вид виробів «Вишиванки війни». На них у метафоричній формі образи, що підсилюють драматизм сьогоднішніх воєнних подій. Переважно кольору хакі, вони вражають польотом творчої фантазії і уяви. Трапляються колоски, що горять у ворожому вогні. Для останнього Світлана часто використовує нитки, що світяться в темряві.

Багато вишиванок присвячено окремим містам України, вони стають своєрідними їхніми візитівками. Приміром, златоглавий Київ із величавим Дніпром, сонячна Одеса, рідні Суми на чорно-сірому тлі з альтанкою, нескорені Маріуполь, Ірпінь…

В основі всіх візерунків усталені українські національні традиції, що беруть свій початок в історичній глибині, а сьогодні являють неповторну геометрію душі і серця майстрині.

Значну частину робіт Світлана передає на благодійні цілі. Так, одну з них увічнив своїм автографом колишній Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Окремі захисники України також мають вишиванки з торговим брендом «СВОЄ».

Загалом Світлана Волик щедра на вишивані подарунки. Їх мають чимало її подруг, колег, знайомих, хоча ціна ексклюзивних речей досить висока. Однак таким чином про вироби і Суми дізнаються багато людей не тільки в регіоні, а й навіть за кордоном.

Утім, сама жінка не веде облік країн, до яких потрапляють її роботи. Орієнтовно знає, куди і кому дарувала, однак не відстежує їх подальший рух, хоча точно передавала до Японії, Німеччини, США, низки інших.

Торік Світлана Волик провела у приміщенні Сумського національного академічного театру драми та музичної комедії ім. М. Щепкіна дійство «Об’єднуємо Своє!». Треба було бачити розмаїття вишиванок на сцені, на яку вийшли юні модельєри. Глядачі не приховували захоплення від побаченого дива, що полонило багатством орнаментів і кольорів. До Сум приїхали гості з низки інших українських міст, адже подібний захід в Україні відбувся вперше.

Світлана не припиняє роботи, наполегливо працює над новими вишиванками. Звісно, цей процес потребує тиші, спокою, виваженості і — натхнення. Без останнього ніяк. Однак жінка багата ним, тож щедро ділиться із земляками своїм непересічним талантом.

Олександр ВЕРТІЛЬ http://www.silskivisti.kiev.ua/

Фото зі сторінки Світлани Волик у ФБ.

Теги

Новости по теме