Євген Демченко: Торік у Києві за результатами ДК встановлено 28 порушень мовного закону


У 2023 році в Києві проведено 53 заходи державного контролю за застосуванням державної мови у сфері обслуговування споживачів, освіти, книговидання та книгорозповсюдження, діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування. За їх результатами встановлено 28 порушень законодавства про державну мову. Про це, говорячи про стан виконання мовного закону в Києві у 2023 році, зазначив Представник Уповноваженого із захисту державної мови Євген Демченко.

Так, наприклад,  був зафіксований факт порушення вимог частини першої статті 12 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” посадовцем Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. 

“Як наслідок, у 2024 році з урахуванням результатів держконтролю, проведеного Уповноваженим, розпорядженням Кабінету Міністрів України цього держслужбовця звільнено із займаної посади”, – зазначив Євген Демченко, нагадавши, що усі державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування у своїй діяльності повинні послуговуватися лише українською мовою.

Він також підкреслив, що місто Київ у 2023 році традиційно утримувало першість за кількістю скарг щодо порушення законодавства про державну мову (1345 або 36% від загальної кількості скарг, які надійшли на адресу Уповноваженого).

Найбільша кількість скарг стосувалася порушень у сферах обслуговування споживачів, користувацьких інтерфейсів комп’ютерних програм та вебсайтів, реклами та інформації для загального ознайомлення, а також у діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування.

Оцінюючи зазначену статистику, представник Уповноваженого Євген Демченко зауважив: “Безумовно, містяни свідомо відмовляються від недержавної мови. Водночас органи влади недостатньо контролюють застосування української мови у сферах освіти, охорони здоров’я, обслуговування, реклами та інформації для загального ознайомлення”.

Детальніше тут.

Теги

Новости по теме