Країнам Заходу доведеться витратити на озброєння $10 трлн, якщо вони хочуть зрівнятися з росією – Bloomberg

У березні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг говорив про те, що цього року оборонні витрати європейських членів альянсу вперше досягнуть 2% ВВП, склавши $470 млрд. Але за оцінкою фахівців з безпеки, для забезпечення ефективної оборони та політики стримування країнам НАТО необхідно збільшити військові бюджети до рівня часів Холодної війни, або близько 4% ВВП, пише Bloomberg.

Якщо країни «великої сімки» (США, Канада, Британія, Німеччина, Франція, Італія та Японія) хочуть вийти на цей рівень, їм у найближче десятиліття додатково знадобиться понад $10 трлн, вважає Bloomberg Economics.

Поки що з великих країн такі військові витрати собі дозволяє лише росія, яка веде війну. Минулого року вона витратила на оборону та безпеку 4,4% ВВП, а у бюджеті на 2024 рік на ці цілі закладено понад 10,7 трлн рублів (близько 6% ВВП).

Серед країн НАТО найбільших витрат у 2023 році зазнала Польща (3,9%), для США цей показник становив 3,3%. Вічно готова до протистояння з північним сусідом Південна Корея витратила 2,8%, а Іран, який забезпечує росію дронами – 2,2%.

Витрати Китаю відносно невеликі (1,3% ВВП), але цього року вони зростуть на 7,2% (максимум протягом останніх п’яти років). Голова КНР Сі Цзіньпін рішуче проголошує намір підкорити Тайвань. За оцінкою командувача військ США в Індійсько-Тихоокеанському регіоні Джона Аквіліно, Китай буде готовий до вторгнення на острів до 2027 року.

У минулому році європейські члени НАТО та Канада збільшили оборонні витрати дев’ятий рік поспіль – на безпрецедентні 11%. При цьому, за словами Столтенберга, цілі в 2% ВВП досягнули загалом дві третини країн, тоді як у 2014 році на початку цієї ініціативи таких було лише три, а минулого року – 11. Естонія запропонувала європейським країнам ввести оборонний податок, який дозволив би збільшити відповідні витрати до 3% ВВП.

Тим часом міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон після зустрічі у Флориді з Дональдом Трампом у вівторок провів у Вашингтоні переговори з держсекретарем Ентоні Блінкеном, а пізніше планує зустрітися з конгресменами і закликати їх розблокувати пакет військової допомоги Україні на $60 млрд.

«У мене немає наміру читати комусь лекції, вказувати, що потрібно робити, або втручатися в політичний процес та інші речі тут, у Сполучених Штатах, – сказав Кемерон на пресконференції після зустрічі з Блінкеном. – Я приїхав просто як великий друг цієї країни (України – ред.), як людина, яка в неї вірить, і я вважаю, що це у ваших корінних інтересах, в інтересах вашої безпеки і вашого майбутнього, і майбутнього ваших партнерів – розблокувати ці гроші».

Прихильники Трампа в Конгресі досі блокували пакет військової допомоги Україні на $60 млрд, вимагаючи від президента Джо Байдена, щоб він приборкав імміграцію через кордон з Мексикою.

Пакет, можливо, буде все ж таки винесений на голосування у квітні. “У Тегерані, в Пхеньяні, в Пекіні дивляться на те, як ми підтримуємо наших союзників, як ми допомагаємо їм, як ми зупиняємо цю злочинну і неспровоковану агресію, і роблять висновки про те, наскільки ми рішучі”, – заявив британський міністр МЗС.

За матеріалами https://mind.ua/

Теги

Новости по теме