За яких умов можлива евакуація з Харкова – коментар Синєгубова

Евакуація з Харкова можлива у разі загрози окупації або захоплення міста. Наразі триває евакуація з 57 населених пунктів Куп’янського району.

рф вдарила “шахедами” по ресторану в Харкові

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на Харківську обласну військову адміністрацію.

У ХОВА розглядають можливість евакуації з прикордонних населених пунктів Харківського, Богодухівського та Чугуївського районів.

– Ми постійно моніторимо ситуацію, і наразі мова про евакуацію жителів Харкова не йде. Динаміка переміщення населення наразі стабільна. В Харкові 1,2-1,3 мільйона населення плюс по області ще мільйон, – зазначив очільник ХОВА Олег Синєгубов.

Крім цього, на Харківщині продовжує здійснювати діяльність малий та середній бізнес на деокупованих та постраждалих територіях.

– Як тільки в Ізюмі стабілізувалася обстановка, там одразу почали відкриватися кафе, продуктові магазини тощо. Нашим завданням було затягти туди мережеві супермаркети лише для одного – стабілізації ціни на продукти харчування. Представники великих підприємств у переважній більшості або призупинили роботу, або релокувалися в інші регіони країни, – повідомив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, що у Вільхуватській громаді Куп’янського району завершується примусова евакуація сімей з дітьми із двадцяти чотирьох населених пунктів. Наразі в Анискиному залишаються дві родини з дітьми. Також триває обов’язкова евакуація жителів з усієї Вільхуватської громади. 

Також раніше ми писали, що у Харківській області розглядають можливість розпочати евакуацію з населених пунктів Богодухівського та Харківського районів, які перебувають під постійними ворожими обстрілами, в тому числі і в примусовий спосіб.

Тим часом російська армія призупинила штурмові дії на Куп’янському напрямку. Проте у західних ЗМІ та на пропагандистських каналах лунають тези про те, що РФ готує новий наступ на Харків.

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський в інтерв’ю “Укрінформу” називає ситуацію  на фронті складною. останнім часом ворог значно наростив активність авіації, застосовує керовані авіабомби для руйнування позицій ЗСУ, веде щільний артилерійський та мінометний вогні. Перевага ворога у випущених боєприпасах становить близько 6:1. 

Оцінюючи перспективи імовірного наступу на Харківщину, Сирський згадує Харківський контрнаступ 2022 року.

“Ми не можемо ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, тому вживаємо всіх заходів для адекватного реагування на таку ймовірність. На сьогодні проводимо великий комплекс робіт із фортифікаційного обладнання територій і позицій, встановлюємо комплексну систему загороджень, проводимо планування застосування наших військ у разі таких дій. Ми вже маємо досвід бойових дій у Харківській області, нам вдалося “прорахувати” противника та звільнити значну частину Харківщини. Саме тоді відбувся масштабний обвал російського фронту. Якщо росіяни рушать туди знову, Харків стане для них фатальним містом”, — сказав Сирський.

За матеріалами https://www.slk.kh.ua/ https://2day.kh.ua/ https://www.sq.com.ua/

Теги

Новости по теме