Кошти на телемарафон, який втратив актуальність, закликають перенаправити на Збройні сили

Результати моніторингу телемарафону свідчать про рекордні порушення стандартів інформаційної журналістики, що стимулює заклики до уряду припинити його фінансування.

Про це йдеться в заяві організації “Рух опору капітуляції”.

Згідно з аналізом “Детектора медіа”, телемарафон втратив актуальність для українських глядачів, оскільки ставляться під сумнів його об’єктивність та вірогідність. Часто важлива інформація приховується, що змушує людей шукати її в інших джерелах.

Наведені нижче дані свідчать про неприйнятний рівень порушень стандартів інформаційної журналістики:

Канал “1+1” здійснив 422 порушення стандартів протягом чотирьох годин ефіру, що становить в середньому 105,5 порушень на годину або понад 1,5 порушення на хвилину. Порушення найчастіше торкалися відокремлення фактів від думок та правдивості інформації.

  • Канал “Інтер” зафіксував 352 порушення стандартів протягом того ж періоду, що становить 88 порушень на годину або майже 1,5 порушення на хвилину. Порушення найчастіше стосувалися відокремлення фактів від думок.
  • Канал “Ми — Україна” зафіксував 232 порушення стандартів, що складає в середньому 58 порушень на годину або майже 1 порушення на хвилину. Знову ж таки, найбільше порушень торкалося відокремлення фактів від думок.

Організація “Рух опору капітуляції” застерігає, що телемарафон здійснюється користуючись з коштів громадян, тому має надавати об’єктивну та правдиву інформацію. В іншому разі, зазначається, ці ліпше буде спрямувати ці кошти  на потреби оборони. Наразі петиція на сайті Кабінету Міністрів з вимогою перерозподілу державних коштів на закупівлю БПЛА та пікапів для Збройних сил України зібрала понад 18 тисяч підписів, що перевищує мінімальну кількість підписів для розгляду.

До слова, 16 січня під час прямого ефіру марафону “Єдині новини” на екранах з’явилася карта Росії із Кримом. Зображення під час блоку каналу “Ми Україна” з’явилося двічі: у сюжеті та за спиною ведучих перед ним. У сюжеті йшлося про колапс у російській системі житлово-комунального господарства.

Як повідомило на початку січня видання The New York Times, українці вже втомилися від телемарафону “Єдині новини”, який мав стати протидією російській пропаганді, а врешті є “розчаруванням для українців”.

Нагадаємо, у звіті Європейської комісії щодо виконання Україною умов для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу наголошується на потребі відновити незалежний плюралістичний медіаландшафт.

Головна

Теги

Новости по теме