NYT: США передали росії не всі дані про підготовку теракту в Crocus City Hall, щоб не розкрити свої джерела

Спецслужби США передали росії тільки частину наявної у них інформації про загрозу теракту в підмосковному концертному залі Crocus City HallУ підмосковному Красногорську в ТЦ сталась стрілянина — 12 людей загинули, понад 50 поранені. Причиною могло стати побоювання розкрити власні джерела або методи розвідки інформації.

Про це пише газета The New York Times із посиланням на посадовців у європейських і американських спецслужбах.

«Ворожнеча між Вашингтоном і Москвою не дозволяла офіційним особам США ділитися будь-якою інформацією про підготовку теракту понад необхідну через побоювання, що російська влада може дізнатися про їхні джерела чи методи розвідки», — стверджують джерела видання.

У своєму публічному попередженні від 7 березня посольство США заявило, що ризик нападу на концертний зал у Москві буде високим протягом наступних 48 годин. Співрозмовники видання серед американських посадовців припустили, що в росії, імовірно, насамперед зосередилися на часових рамках — і коли в цей проміжок часу нападу не сталося, сприйняли попередження з недовірою. Незрозуміло, чи американська розвідка помилилася з часом атаки, чи нападники відклали теракт через посилені заходи безпеки.

«Оскільки ФСБ і путін бачать світ крізь призму того, що США прагнуть лише завадити росії, будь-яка інформація, яка не відповідає цій концепції, легко відкидається. Така динаміка могла призвести до руйнівних наслідків», — сказала старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки Андреа Кендалл-Тейлор.

Газета The New York Times після теракту писала, що США зібрали розвіддані про підготовку бійців «Вілаят Хорасан»ФСБ росії стверджує, що терористи з Crocus City Hall мали контакти на українській стороні (афганський осередок ІД) до нападу у Москві та передали цю інформацію росії. За кілька днів до теракту путін назвав ці попередження «шантажем».

Керівник ФСБ Олександр Бортніков заявив, що ісламістські екстремісти не могли здійснити напад самотужки, і звинуватив США в допомозі бойовикам. У відповідь на публікацію NYT кремлівський речник Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі про це «нічого невідомо».

Що відомо про теракт у Crocus City Hall

Увечері 22 березня 2024 року в підмосковному Красногорську в концертному залі Crocus City Hall сталася стрілянинаУ підмосковному Красногорську в ТЦ сталась стрілянина — 12 людей загинули, понад 50 поранені перед початком виступу гурту «Пікнік». У ТРЦ зайшли чотири чоловіки й почали розстрілювати всіх на своєму шляху. За останніми даними, у теракті загинули щонайменше 143 людини.

7 та 8 березня США, Канада, Німеччина, Чехія, Швеція, Латвія та Південна Корея попередили про ризик терактів у Москві. США поділилися з росією розвідданими про підготовку бійців «Вілаят Хорасан» (афганський осередок ІД). За три дні до нападу бойовиків на зустрічі з офіцерами ФСБ путін назвав це спробою «дестабілізувати російське суспільство».

Директор ФСБ Олександр Бортніков визнав, що спецслужби США попереджали Москву про загрозу теракту«Інформація не підтвердилася». Голова ФСБ пояснив, чому попередження США про теракт не дало результату. Він заявив, що інформація від американців була загальною — теракт планувався не на концерті, а під час псевдовиборів президента. Перед тим він взагалі бездоказово стверджував, що теракту сприяли українські, американські та британські спецслужби.

babel.ua/

Теги

Новости по теме