Костянтин Єлісєєв про ситуацію на польському кордоні: уряду треба менше піаритись, а більше працювати із сусідами

Український дипломат, радник пʼятого Президента Костянтин Єлісєєв в ефірі Прямого заявив, що складна ситуація на українсько-польському кордоні вимагає професійних дій від нашого уряду. Він наголосив, що українська влада не використовує всіх можливих інструментів для врегулювання.

«У сучасному світі, де взаємодія між державами стає все важливішою, активна співпраця та діалог на різних рівнях стають вирішальними. Незалежно від політичної кон’юнктури та внутрішніх процесів, залучення всіх можливих інструментів двосторонньої співпраці стає важливим завданням. Однак, як ми бачимо, вони не використовуються на повну потужність у контексті страйків польських фермерів», – констатує дипломат.

Протест польських фермерів. Блокада кордону в пункті пропуску «Дорогуськ», Польща, 9 лютого 2024 року https://www.radiosvoboda.org/

Він зауважив, що українсько-польська міжурядова торговельно-економічна комісія не працює взагалі, хоча вона може відіграти ключову роль у розвитку відносин між двома країнами. Також важливо активізувати співпрацю та залучити Європейську комісію для вирішення питання.

«Має бути діалог. На жаль, уряд сьогодні не робить достатньо для вирішення питання та захисту інтересів українських фермерів», – наголошує Єлісєєв.

Місцеві вибори у Польщі, а також політична кон’юктура мають свій вплив на загальнонаціональні фермерські страйки. Їх підтримує, зокрема, і Польської селянська партії. Вона входить до коаліції Дональда Туска, який повинен враховувати інтереси цієї політичної сили.

«Тому ситуація непроста… Дуже хотілося б реального плану дій від уряду України, роботи послів України у Польщі та Євросоюзі», – вважає Констянтин Єлісєєв.

«Це час, коли потрібно демонструвати професіоналізм та уникати непродуманих кроків. Зокрема, ідея заборони повного імпорту польської продукції в Україну не видається обґрунтованою. Статистика свідчить, що це не має критичного значення для економіки», – застерігає Єлісєєв.

«Я закликаю уряд показати свою професійність. Менше робіть піар-заяв… Більше робіть конструктивних кроків… Поляки – це наші партнери, яким треба допомагати», – говорить Єлісєєв. https://prm.ua/

Тим часом Заступник міністра сільського господарства та розвитку села Республіки Польща Міхал Колодзєйчак заявив, що уряд і фермери повинні спільно розробити графік співпраці, а потім внести відповідні зміни, щоби вирішити кризу, в якій опинилося польське сільське господарства.

У вівторок, 20 лютого, Міністерство аграрної політики Польщі представить можливості порозумітися з протестувальниками. Перед засіданням уряду прем’єр-міністр Дональд Туск і віце-прем’єр-міністри планують обговорити з міністром сільського господарства Чеславом Сєкєрським шляхи вирішення проблеми.

Як пояснив Міхал Колодзєйчак в ефірі Першого каналу Польського радіо, метою правлячої коаліції є підписання угоди з фермерами та підготовка плану дій на наступні роки:

«Я також не хочу випереджати деякі факти, тому що це не в моїй компетенції, а в компетенції міністра, який значною мірою відповідає за політичні напрямки та основні рішення міністерства. Є дискусія, є розмова. І новий уряд не буде приховувати, що попередня влада не знайшла грошей у бюджеті – мільярд злотих на кукурудзу. Ми цей мільярд злотих знайшли.  Однак нам потрібно знайти ще декілька міліардів – це наше завдання».

Фермери по всій Європі протестують проти інфляції і витрат ЄС на боротьбу зі зміною клімату, а також скаржаться на політику влади Євросоюзу та звинувачують Брюссель у зниженні конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції з країн-членів ЄС і в «надто поблажливому» ставленні до компаній з країн з-поза ЄС.

На 27 лютого польські аграрії запланували масштабну акцію протесту у Варшаві.

IAR/Х.П. https://www.polskieradio.pl/

Теги

Новости по теме