Звіт Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області про результати діяльності за 2023 рік

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області (далі — Служба) звітує про результати своєї діяльності протягом 2023 р.

У зв’язку із запровадженням мораторію на планові та позапланові перевірки в минулому році такі не проводилися, однак спеціалісти Служби залучалися прокуратурою області до участі в 4 перевірках медичних частин Державної кримінально-виконавчої служби України. Матеріали перевірок своєчасно надані до прокуратури.

Також протягом звітного періоду за матеріалами Національної поліції в Миколаївській області складено 1 протокол про адміністративне правопорушення — відпуск рецептурного лікарського засобу без рецепта. Постановою до винної особи застосовано штраф у розмірі 1020,00 грн, який своєчасно сплачений до Державного бюджету України.

У напрямку здійснення контролю за виконанням правил утилізації та знищення лікарських засобів у 2023 р., за інформацією, наданою 14 суб’єктами господарювання області, здійснено знешкодження відходів препаратів у кількості 107 найменувань 135 серій у кількості 12 701, 3 упаковки, з яких ті, що містять підконтрольні речовини, — 16 найменувань 21 серії в кількості 622,53 упаковки. Знешкодження проводилося суб’єктами господарювання, що мають відповідні ліцензії. До Держлікслужби надавалася щоквартальна звітність.

Протягом звітного року опрацьовані розпорядження центрального апарату Держлікслужби про заборону реалізації (торгівлі), зберігання та застосування лікарських засобів та листи щодо поновлення їх обігу. У підсумку вжитих заходів:

  • вилучено з обігу неякісних та незареєстрованих препаратів та поміщено в «карантин» 1740,7 упаковки на загальну суму 361 000,29 грн;
  • повернуто постачальнику 192,9 упаковки загальною вартістю 88 020,04 грн;
  • передано на знищення 6333,7 упаковки на загальну суму 739 508,03 грн.

У 2023 р. надійшло 5 листів щодо відстеження шляхів розповсюдження 5 найменувань лікарських засобів. За результатами опрацювання проаналізовано, узагальнено та надано до центрального апарату Держлікслужби інформацію стосовно виявлення у 2 суб’єктів господарювання області 2 найменувань препаратів у кількості 4 упаковок.

У зв’язку з мораторієм на перевірки, заходи ринкового нагляду не проводилися, але у звітному році тривав судовий розгляд позовів щодо примусового стягнення адміністративно-господарських санкцій у вигляді штрафу, накладених Держлікслужбою у Миколаївській області за результатами здійснених заходів ринкового нагляду до моменту введення мораторію.

Так, Миколаївським окружним адміністративним судом у 2023 р. задоволено позови щодо примусового стягнення штрафних санкцій з двох суб’єктів господарювання (1 юридична особа, 1 фізична особа — підприємець (ФОП)) на загальну суму 255 000 грн. До державного бюджету ФОП сплачено штраф у розмірі 51 000 грн до набрання законної сили рішенням суду. Після набрання законної сили рішенням суду стосовно юридичної особи щодо примусового стягнення 204 000 грн штрафних санкцій, спрямовано виконавчий лист до Державної виконавчої служби, якою відкрито відповідне виконавче провадження.

Крім того, з метою сприяння попередженню можливих порушень законодавства у сфері державного ринкового нагляду, у 2023 р. розроблені методичні навчальні матеріали на тему «Вимоги до маркування та супровідних документів до медичних виробів», орієнтовані на відповідальних осіб за закупівлю та приймання медичних виробів у лікувально-профілактичних закладах. Протягом серпня–вересня 2023 р. відповідно до отриманих Держлікслужбою у Миколаївській обл. протоколів навчання пройшли 322 особи з 64 лікувальних закладів. Із загальної кількості охоплених навчанням закладів: 13 — обласного, 17 — районного, 6 — міського підпорядкування, 26 центрів первинної медико-санітарної допомоги та 2 приватні медичні заклади.

У звітному році, на виконання вимог чинного законодавства, Службою подано до центрального апарату Держлікслужби пропозиції для узагальнення під час складання секторальних планів державного ринкового нагляду на 2024 р., зокрема щодо 34 найменувань продукції, з яких 1 найменування косметичної продукції.

Також у 2023 р. проведено 2 позапланові перевірки щодо додержання ліцензіатами Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) (далі — Ліцензійні умови). Перевірки проведено із отриманням відповідних погоджень від Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України. За результатами 1 перевірки ліцензіату видано розпорядження про усунення виявлених порушень, яке виконано у встановлений розпорядженням термін. За результатами іншої перевірки порушень не встановлено.

У 2023 р. проведено 58 передліцензійних перевірок (перевірено 47 аптек та 11 аптечних пунктів), складено 58 актів, з них 6 актів щодо 5 аптек та 1 аптечного пункту — із зауваженнями щодо відповідності Ліцензійним умовам.

Також у 2023 р. з метою організації належного виконання вимог діючого законодавства суб’єктам господарювання, які здійснюють реалізацію (відпуск) наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, Держлікслужбою у Миколаївській обл. надіслано листи-роз’яснення:

– щодо знищення підконтрольних лікарських засобів;

– щодо змін у відпуску з аптек наркотичних (психотропних) препаратів;

– щодо порядку виписування та відпуску пільгових наркотичних (психотропних) лікарських засобів у межах програм місцевих бюджетів.

Для громадян та суб’єктів господарювання на сторінці Служби  у фейсбуці розміщено 5 публікацій щодо відпуску з аптек наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, зокрема за електронними рецептами.

З метою стабілізації ситуації з постачання та забезпечення лікарськими засобами та медичними виробами Херсонської, Миколаївської та Одеської обл. щотижнево збиралася, узагальнювалася та надсилалася до центрального апарату Держлікслужби інформація щодо рівня цін на визначений перелік препаратів (41 найменування), що були наявні на ринку Миколаївської області, та узагальнена інформація щодо рівня цін на лікарські засоби, що містять підконтрольні речовини.

Протягом року здійснювалася інформаційна взаємодія із Миколаївською обласною військовою адміністрацією (ОВА), Управлінням охорони здоров’я (УОЗ) Миколаївської ОВА щодо відновлення роботи аптечних закладів на деокупованих територіях області з початку їх деокупації.

З 13 таких аптечних закладів станом на 31 грудня 2023 р. відновили роботу 11 аптечних закладів (9 аптек та 2 аптечні пункти) та додатково почали працювати 2 нові аптечні заклади на деокупованій території.

На виконання листа УОЗ Миколаївської міської ради від 06.02.2023 р. № 68/14.01-18 щодо можливості в аптечних закладів працювати цілодобово, Службою проведена відповідна робота із суб’єктами господарювання шляхом надсилання листів, проведення роз’яснень іншими засобами комунікації. Станом на 31.12.2023 р. в Миколаївській обл. цілодобово працюють 7 аптечних закладів (1 аптека та 6 аптечних пунктів), з них 2 (1 аптека та 1 аптечний пункт) — у Миколаєві, 5 — в інших містах та селищах Миколаївської обл.

У 2023 р. Служба співпрацювала з Миколаївською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України, зокрема, щодо питань забезпечення лікарськими засобами мешканців сільської місцевості із залученням Підприємства «Шпиталь Українського Червоного Хреста».

З метою оперативного інформування населення та органів влади  у 2023 р. здійснювалося наповнення дашбордів та гугл-таблиць щодо зруйнованих аптек, режиму роботи аптечних закладів області, стану відновлення їх роботи на деокупованих територіях, на інформаційних ресурсах МОЗ України, Держлікслужби, Миколаївської ОВА та ін.:

— сторінка бек-офіс системи Держлікслужби щодо доступності місць провадження діяльності аптечних закладів та режиму їх роботи — наповнювалася суб’єктами  господарювання  та контролювалася спеціалістами Держлікслужби у Миколаївській обл.;

— google-таблиці «Пошкоджені та зруйновані аптеки» — здійснювався контроль наповнення інформації суб’єктами господарювання області;

— дашборд «Пошкоджені аптечні заклади» — інформацію вносили спеціалісти Держлікслужби у Миколаївській обл. після опрацювання інформації від суб’єктів господарювання. Загалом у 2023 р. надійшли повідомлення від 5 суб’єктів господарювання про пошкодження внаслідок обстрілів 6 аптечних закладів області.

Державна служба з лікарських засобів  та контролю за наркотиками у Миколаївській області звертає увагу всіх споживачів  лікарських засобів та медичних виробів, що у разі виникнення скарг щодо якості лікарських засобів та медичної продукції необхідно звертатись до Служби за адресою: 54020 м. Миколаїв, вул. Погранична, 22/1А, за телефоном (0512) 47-56-06 або по електронній пошті: [email protected] 

Теги

Новости по теме