Найбільший художній музей Фінляндії представив Іллю Ріпина як українського митця

Найбільший художній музей у Фінляндії “Атенеум” змінив підпис про художника Іллю Ріпина. Він був записаний як росіянин, а тепер музей представлятиме митця як українця.

Про це повідомило фінське видання Suomen Kuvalehti та УП. Культура.

У музеї зберігається одна картина Ріпина, і після контактів з українськими активістами підпис під нею буде коректно презентувати походження автора.

Ілля Ріпин

Рішення про зміну ухвалили, коли “Атенеум” готував виставку “Питання часу”, до якої увійшов твір Ріпина. Перед цим на початку 2023 року до музею звернулася українська журналістка, яка шукала більше інформації про життя Ріпина у Фінляндії. Кураторка виставки надіслала журналістці статтю, згідно з якою батьки Ріпина були росіянами, що народилися в Підмосков’ї. Українка помітила помилку і надала як доказ церковний документ. За ним батько і дід художника народилися на території сучасної України. У 2021 році в “Атенеумі” у співпраці з Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва проходила велика виставка робіт Іллі Ріпина. Експозиція розповідала про те, що художник народився на території сучасної України, але представляла його як росіянина. Через це фінський музикант українського походження Лукаш Стасевський від 2021 року боровся, щоб Ріпина перестали називати росіянином.

https://ukrrain.com/

Теги

Новости по теме