Вітаміни можуть зашкодити

ОСТАННІМИ роками з’явилося багато нав’язливої реклами таблетованих синтетичних вітамінів та різних мікроелементів. Мовляв, підживлюйте організм і матимете суперздоров’я. В одному з таких агітаційних роликів це гасло демонструє на собі немічна бабуся, яка після вживання такого «оздоровчого комплексу» відомої фармакологічної фірми помолодшала і позбулась усіх «старечих» недугів. Справді, вражає! Бажання захистити себе у нестабільному світі штовхають нас на емоційні рішення. І люди починають вчащати до аптеки, щоб «підсилювати» імунітет, допомагати печінці «позбутися токсинів», «активувати» шлунок чи кишківник, «укріплювати» кістки… Та не все так просто.

Лікарі застерігають від над-мірного вживання таблетованих вітамінів і добавок. Бо хоч вони і призначені для покращання здоров’я та зміцнення імунітету, та самовільний прийом, неправильне дозування чи поєднання можуть спровокувати серйозну дисфункцію певних внутрішніх органів.

Людям, які мало бувають на сонці, рекомендують приймати додатково вітамін D. Утім, треба знати його рівень у своєму організмі. Бо надлишок вітаміну D може призвести до небажаного збільшення кальцію в крові. А, наприклад, прийом занадто великої кількості вітаміну С може спричинити утворення каменів у нирках та підвищення в’язкості крові.

Високі дози деяких мікроелементів також погано на нас впливають. Відомо, що надлишок заліза токсичний для печінки, серця та мозку. Жінкам старше 40 років узагалі не варто його приймати, якщо у них немає залізодефіциту. Магній не слід вживати одночасно з іншими вітамінами, оскільки це може сповільнити їхнє засвоєння.

http://www.silskivisti.kiev.ua/ Ілюстрація з сайту https://zn.ua/

Теги

Новости по теме