Опитування у Польщі показало бажання збивати ракети рф над територією України

Майже дві третини громадян Польщі вважають, що їхня країна має розпочати переговори з Україною і НАТО про збиття російських ракет.

Про це свідчать результати опитування IBRiS на замовлення польського видання Rzeczpospolita.

Елементи ППО “Wisła” Польщі. Жовтень 2022. Польща. Кадр з відео Міноборони Польщі

Поляки вважають, що Варшава має ініціювати переговори з НАТО й Україною про розширення протиповітряної оборони на прикордонну українську територію.

Про створення спільної зони ППО заговорили окремі польські експерти й колишні офіцери польської армії, коли наприкінці грудня російська ракета перетнула кордон, пролетіла над територією Польщі й повернулася в Україну.

За початок відповідних переговорів виступають 69,3% опитаних поляків, проти – 17,6%, не визначилися з відповіддю – 13,1%, свідчить опитування.

Найбільш прихильні до такої ідеї громадяни Пoльщі віком 30-39 років, мешканці великих міст, які стежать за політичними подіями.

Колишній голова Бюро нацбезпеки Польщі генерал Станіслав Козей у коментарі Rzeczpospolita висловив сподівання, що створення спільної зони протиповітряної оборони змусило б НАТО поводитися рішучіше стосовно росії.

Міністерство оборони Польщі назвало включення частини України до системи протиповітряної оборони НАТО «надзвичайно складним питанням».

«З одного боку, це вимагатиме, ймовірно, непростих політичних домовленостей всередині НАТО. Це було б пов’язано з низкою правових і міжнародних викликів, особливо з наслідками перехоплень об’єктів в українському повітряному просторі. З іншого боку, це принесло б із собою низку військово-оперативних викликів», – додали в оборонному відомстві.

Нагадаємо, Генштаб Польщі 29 грудня заявив, що повітряний простір країни порушила російська ракета.

Польські військові з’ясували, що ракета залетіла на 40 кілометрів углиб Польщі й через три хвилини повернулась у простір України.

Після інциденту до МЗС Польщі викликали для пояснень тимчасового повіреного росії.

https://mil.in.ua/

Теги

Новости по теме