Масштабний збій в зоні .ru свідчить про намагання створити відокремлений, замкнутий інтернет для росії — експерти

Російський «суверенний рунет», який розробляли з 2017 року на вимогу російського диктатора путіна, не пройшов перевірку на міцність. Під час масштабного збою в зоні .ru, який залишив без доступу до сайтів мільйони користувачів у росії та за кордоном, “Роскомнадзор” доручив операторам зв’язку перейти на національну систему доменних імен (НСДІ).

При цьому перехід на НСДІ, який де-факто був би рівносильним запуску окремого, замкнутого інтернету для росії, провалився. Хоча система працювала штатно, а російські оператори зобов’язані використовувати її під загрозою штрафу, деякі з них не почали підключатися до НСДІ ні на початку збою, ні після прямого доручення влади, розповів експерт. «У чому причина цього нам, на жаль, невідомо», – поскаржився він.

Збій рунету, який став найбільшим за всю його історію, здивував навіть урядовців. У кабміні рф відбулася екстрена нарада, але в чому причина того, що сталося, поки встановити не вдалося, повідомляє джерело Baza. До розслідування вирішили залучити ФСБ, від якої чекають на попередні результати до 2 лютого.

Причиною збою в роботі рунету стала помилка при оновленні ключа розширення безпеки системи доменних імен (DNSSEC), повідомили в Координаційному центрі доменів.

При цьому експерти «Сетевых свобод» вважають, що причиною збою міг бути експеримент із тестування роботи рунету в умовах ізоляції.

«Російська влада давно попереджала, що намагатиметься перевести всіх користувачів країни на національний сервер DNS. Імовірно, саме це зараз і відбувається з масою сайтів у зоні .ru», – пояснюють у проекті.

https://mind.ua/

Теги

Новости по теме