У Києві провели унікальну операцію 9-місячній дівчинці — пересадили печінку і одночасно виправили ваду серця

У столичному «Охматдиті» провели унікальну трансплантацію печінки тривалістю майже добу з одночасною корекцією вади серця. Операцію зробили 9-місячній дівчинці.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Пацієнтка Тетянка народилася в Тернополі у лютому 2023 року з вродженою вадою серця, яку діагностували ще в утробі матері. Після народження у дівчинки виявили ще й захворювання, що спричиняє печінкову недостатність.

У 9 місяців дівчинка мала порушення розвитку, що загрожували життю. Кожне з них можна було коригувати в різний час і спосіб, а одночасне хірургічне втручання було ризиковим. Однак операція була єдиним шансом зберегти життя.

Спеціалісти організували консиліум і вирішили провести унікальну операцію. Такий варіант трансплантації печінки з одномоментною корекцією вади серця виконувався вперше в Україні. Зараз дівчинка почувається набагато краще, постійно усміхається та вже готується до повернення додому. В операції брали участь медики з Центру дитячої кардіології і кардіохірургії, спеціаліст з Національний інститут раку, хірурги-трансплантологи, анестезіологи-реаніматологи, трансфузіологи, діагности, лабораторна служба, медсестри та інші фахівці НДСЛ «Охматдит».

https://chas.news/

Теги

Новости по теме