Розірвався ланцюг бензопили й добряче пошкодив чоловіку обличчя

Іван Хіхлухо – молодий лікар ортопед-травматолог Городнянської міської лікарні на Чернігівщині. Вже четвертий рік він працює на малій батьківщині, рятує й лікує земляків та гостей громади. Його успішна спільна практика з київським хірургом Богданом Гришуком в оперуванні колінних суглобів малотравматичним артроскопічним методом проводиться якраз в умовах Городнянської лікарні. Проте робота ортопеда-травматолога – це не тільки цікаві інноваційні методики, а часто щоденна копітка праця над численними побутовими травмами.

– Наша робота має чіткий сезонний характер. Взимку ми лікуємо забиття, переломи та інші травми внаслідок ожеледі. Влітку переважають травми «господарського» походження, які стаються переважно в результаті порушення правил техніки безпеки при використанні засобів малої механізації – бензо- та електропил, шліфувальних машин, дрилі, циркулярок та інших. На жаль, такі господарі не замислюються, наприклад, про те, для чого на «болгарці» захисний щиток. Знімають його, щоб не заважав, й «отримують» уламки шліфувальних дисків в кінцівки, а то й в обличчя, – розкрив специфіку роботи ортопеда-травматолога Іван Олександрович.

Окрім побутових, трапляються й не зовсім штатні випадки. З початком повномасштабної агресії рф травматологу вже доводилось лікувати вогнепальні й уламкові поранення. Часто також трапляються травми, спричинені надмірним вживанням алкоголю – від ножових поранень у побутових сварках до цілком мирних травм з необережності.Трапляються й парадоксальні травми. Наприклад, нещодавно один нетверезий добродій намагався перелізти через паркан, невдало впав й зідрав собі з голови частину скальпу… Бувають й цілком адекватні пацієнти, яким з тих чи інших причин не пощастило. Одному з них довелось лікувати переломи шийок трьох найвідповідальніших суглобів – двох стегнових і плеча протягом трьох років. Тобто, практично щороку з тих чи інших причин чоловік отримував черговий перелом. Або інший випадок, коли раптом розірвався ланцюг цілком справної бензопили й добряче пошкодив пацієнту тканини навколо ока. Пошкоджені повіки й навколо довелось шити пану Івану, а вже після – направляти пацієнта в обласну лікарню до офтальмолога. На щастя, саме око не постраждало, і чоловік невдовзі одужав. Окрім пацієнтів із травмами, в ортопеда є ще ціла когорта хворих із хронічними захворюваннями – артрозами, бурситами, синовітами, остеоартритами. Всі ці захворювання опорно-рухової системи спричинені супутніми хронічними хворобами серця та інших органів, порушенням обміну речовин, ендокринної системи та іншими. Зазвичай це люди старшого середнього та похилого віку.

Лікар Іван Хіхлухо

– Так само не одразу одужують пацієнти з переломами. Часто при ускладнених випадках їм встановлюють фіксуючі металеві елементи, які потребують нагляду й подальшого видалення. Тобто процес лікування складається із кількох етапів, триває довше, й це також практично повсякденна робота, – зазначив лікар. Лишається тільки дивуватись, як на фоні такого насиченого професійного життя панові Івану вдається знаходити сили й час на вивчення й оволодіння новітніми методиками лікування. Завдяки співпраці з Богданом Грищуком артроскопічні операції колінних суглобів у Городнянській лікарні вже проводяться системно. Тандем молодих ортопедів-травматологів «поставив» на ноги вже понад двадцять пацієнтів. Певно, сприяє цьому молодість і вдача. Але головним чинником, мабуть, є те, що вибір професії Іван Хіхлухо робив не стільки розумом, скільки душею. Каже, якось одразу інтуїтивно зрозумів, чим хоче займатися ще на першому курсі медінституту.Принагідно лікар звернувся до наших читачів:

– Будь ласка, намагайтеся максимально уникати небезпечних й ризикованих ситуацій, не перевантажуйте організм, любіть його і турбуйтеся про нього. Виконуйте правила техніки безпеки не тільки на роботі, а й у побуті. Не зловживайте алкоголем й не вживайте інших психоактивних речовин. Просто бережіть себе!

Павло Дубровський Газета «Новини Городнянщини»

Теги

Новости по теме