Кооперативна сироварня “Далекі гори”

За участю представників департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації, фермерських господарств та сімейних ферм відбулася поїздка в село Снідавка, що на Косівщині, задля вивчення та популяризації досвіду виробництва крафтового сиру в одній із кращих сироварень краю.

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Снідавка» утворений  2018 р. для провадження спільної господарської діяльності, пов’язаної із виробництвом та переробкою молока. В кооператив об’єдналися близько трьох десятків  сільських родин.

З вересня 2020 р. у кооперативі розпочала діяльність перша в Україні високогірна сироварня. На даному етапі підприємство виробляє сім видів сиру та інші молочні продукти.

Особливістю діяльності кооперативу є те, що він розміщений на території високогірного села Снідавка, на висоті 980 м над рівнем моря. Екологічний мікроклімат сприяє розведенню м’ясних і молочних порід  великої рогатої худоби. Якісний склад молока від корів, випасених на гірських полонинах з водопоями чистої джерельної води, є унікальним за своїми харчовими властивостями.

Сир, отриманий з високогірного молока, – це натуральний, смачний продукт.

Гостинні господарі Іван та Ірина Мартищуки провели цікаву екскурсію для учасників заходу і розповіли про особливості виробництва крафтового сиру.

Зокрема, Ірина Мартищук зазначила: «На підприємстві ретельно стежать за якістю молока та проміжних продуктів на кожному етапі виробництва за допомогою системи управління безпекою харчових продуктів HACCP. Усі ці заходи дають змогу виготовляти насправді смачний, корисний сир, а покупцям – не сумніватися у його якості. Якість молока – комплексне поняття, яке складається з багатьох факторів. Передусім, це здоров’я корови, тож ми використовуємо молоко від корів, які зареєстровані у державному Реєстрі тварин та перебувають на обліку у відповідних органах контролю, що гарантує їхнє здоров’я. Під час приймання молока обов’язково контролюємо якість за допомогою сучасних аналізаторів. Визначаємо масову частку жиру та білка, кислотність, наявність домішок води. Такий контроль дозволяє отримувати прогнозовано якісні, справжні та смачні сири».

Організація та запровадження сучасного крафтового виробництва вимагає акумулювання значних інтелектуальних та матеріальних ресурсів, як власних, так і залучених. За останні три роки кооперативом завдяки тісній співпраці з аграрним департаментом, органами місцевого самоврядування обласного та районного рівнів, місцевою територіальною громадою вдалося залучити майже 2 мільйони гривень коштів з державного, обласного та місцевих бюджетів для облаштування сироварні.

У планах кооперативу –  запровадження нової технології виробництва сиру з так званою «митою кіркою». Зазначена технологія передбачає особливий догляд за сирами при дозріванні, що полягає у витримці сирів в окремій камері зі спеціальною температурою та вологістю, яка сприяє розвитку спеціальних бактерій, що прискорюють утворення захисної кірки, попереджають розвиток цвілі і стимулюють ферментні процеси.

Результатом відвідин сироварні стало бажання присутніх фермерів започаткувати подібний бізнес на території сусідніх Коломийського та Верховинського районів.

Загалом, одним із першочергових завдань діяльності департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації є подальший розвиток сільськогосподарської кооперації, з метою організації виробництва переробки молока та м’яса, вирощування екологічної продукції (ягід, плодів, лікарських трав), а також заготівлі дикоросів (ягід та грибів).

Між тим на Прикарпатті зареєстровано 134 сільськогосподарські кооперативи. До 15 листопада 2023 р. вони повинні привести свої Статути у відповідність до вимог Закону України № 819-ІХ «Про сільськогосподарську кооперацію», який ухвалено Верховною Радою України 21 липня 2020 р.

http://www.if.gov.ua/news/

Світлини з Facebook/

Теги

Новости по теме