Україні потрібен уряд національної єдності: стаття в американському виданні Politico

Період ейфорії, викликаний великими воєнними перемогами та територіальними досягненнями, закінчився. Так само і період грандіозних обіцянок українських чиновників.

Про це йдеться у статті старшого наукового співробітника Атлантичної ради та автора майбутньої книги “Поле битви Україна: від незалежності до війни з Росією” (Yale University Press) Адріана Каратницького для видання Politico.

“Прямий” публікує повний переклад матеріалу Ukraine needs a government of national unity.

Останніми тижнями дискурс про війну з Росією в Україні став глибоко песимістичним. Важкий український контрнаступ із меншими результатами, ніж очікувалося, розпалив темні дискусії про безвихідну та криваву довготривалу війну з Росією. Тим часом аналітики та політики почали критикувати військових і політичних лідерів України, звинувачуючи їх у провалі військових дій і навіть спекулюючи на поразці.

Подальше підживлення цієї атмосфери песимізму є свідченням напруги між президентом України Володимиром Зеленським і військовим командуванням країни, а також затримки військової допомоги від Сполучених Штатів. І цей тиск зараз потрібно подолати.

Очевидно, що період ейфорії, викликаний великими українськими воєнними перемогами та територіальними просуваннями, закінчився. Так само і період грандіозних обіцянок українських чиновників.

Минулої зими офіційний речник президента заявив, що наступне літо він планує провести в Криму. Не менш екстравагантну обіцянку повторив глава військової розвідки, який передбачив, що Крим буде звільнено протягом шести місяців, принісши офіційні обіцянки великого весняного контрнаступу зі значними територіальними здобутками.

Ранні успіхи на полі бою також сприяли майже загальному схваленню Зеленського серед українців. Попри повільне просування Росії на Донбасі та мізерні українські перемоги згодом, веселі розмови на телевізійному “марафоні”, де домінує держава — спільні програми, створені більшістю головних телевізійних мереж країни — продовжували просувати успіхи на фронті, допомагаючи Зеленському підтримувати його популярність.

Однак усе змінилося, коли контрнаступ України у 2023 році зупинився. Масові втрати бійців на тлі мізерних досягнень і повільна позиційна війна підірвали довіру суспільства до президента та його команди вперше з початку війни. Опитування, проведене в середині листопада, показало, що рейтинг довіри до Зеленського склав лише 32 відсотки плюс — тобто дві третини українців довіряли президенту, а третина — ні. Це різке зниження порівняно з опитуваннями на початку року, і набагато нижче рейтингів довіри до Збройних сил та їх командувача генерала Валерія Залужного.

Пізніше опитування, проведене для Офісу президента, яке просочилося на сайт новин “Української правди”, показало, що Зеленський був поряд із Залужним у гіпотетичній президентській боротьбі. Ще й надто, партія Зеленського “Слуга народу”, яка зараз має понад дві третини місць у парламенті, показала, що її присутність різко скоротиться, якби вибори відбулися сьогодні.

І оскільки підтримка Зеленського слабшає, Україна зараз стикається з низкою викликів і складних рішень. До них належать безвихідь на фронті, швидке вичерпання запасів боєприпасів, деяка ерозія підтримки з боку Європи та глухий кут у Конгресі США щодо законопроєкту про забезпечення військових потреб як України, так і Ізраїлю. Попри свою зіркову силу, Зеленський натрапляє на труднощі у підтримці високого рівня військової та фінансової допомоги Україні як у Північній Америці, так і в Європі.

Крім того, лави Збройних сил України — спочатку укомплектовані досвідченими військовими професіоналами з досвідом бойових дій та високомотивованими добровольцями — зазнали масових втрат протягом цих жорстоких двох років війни. У результаті військові вербувальники — тепер їх називають “викрадачами людей” — нишпорять по містах і селах у пошуках чоловіків віком від 18 до 60 років для військової служби.

Іноді ці вербувальники не просто застосовують тактику примусу проти тих, хто ухиляється від призову, а й затримують тих, хто не був призваний або звільнений від служби, щоб вони пішли на службу. І така тактика сприяє виправданому обуренню суспільства щодо влади.Окрім такої непопулярної тактики, Зеленському незабаром, імовірно, доведеться різко розширити національну військову мобілізацію та спрямувати соціальні витрати на військові видатки, хоча б для того, щоб застрахуватися від будь-якого зменшення або переривання фінансування з боку ключових союзників. Обидва кроки будуть вкрай непопулярні. Все це не означає, що Росія переможе. Дійсно, Україна фактично воювала з Росією до безвиході. Зазнавши незначних територіальних втрат на Донбасі, здобувши скромну територію на півдні та відтіснивши російський флот до східних течій Чорного моря, вона фактично відновила свободу судноплавства для комерційних суден на заході моря.

Зеленський також був сміливим та успішним лідером воєнного часу. Але багато в чому це залежало від непохитної підтримки громадськості. Майже загальне схвалення всередині країни дало йому політичний карт-бланш для формування політики та стратегії. Але поки українці залишаються єдиними у своїй меті захистити країну, беззаперечна підтримка Зеленського та його політики зменшується. І згодом демократія, яка пережила боротьбу, переживає відродження в національній політиці.

Сама команда Зеленського внесла свій внесок у цю політизацію. Після того, як Залужний тверезо розповів про труднощі воєнних дій України, водночас представивши дорожню карту, яка може забезпечити перемогу, його публічні коментарі були розбиті чиновниками з Офісу президента. На початку листопада радник Зеленського з питань зовнішньої політики Ігор Жовква в ефірі національного телебачення заявив, що заява Залужного «полегшує роботу агресору», нагнітаючи “паніку”, додавши, що публічного обговорення ситуації на фронті не повинно бути. Сам Зеленський тоді в інтерв’ю дорікнув генералу, попередивши військових не займатися політикою. Заступниця голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла додала дорікань, стверджуючи, що Залужний проігнорував рекомендації генерала США Марка Міллі щодо мінування кордону України з окупованим Росією Кримом ще у 2021 році — за її словами, акт недбалості, який коштував Україні великих збитків від втрати території на півдні. Однак Зеленський навряд чи домагатиметься звільнення Залужного, оскільки це миттєво підштовхне військового до політичної кар’єри. І це ще не все. Після цієї суперечки соратники Зеленського в парламенті заблокували візит колишнього президента України Петра Порошенка до Польщі та США. Ймовірною причиною цього став звіт Служби безпеки України про те, що поїздка Порошенка буде використана російською пропагандою. Особливе занепокоєння викликала запланована зустріч Порошенка з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Думка про те, що таким досвідченим лідером, як Порошенко, чиє перебування на посаді президента отримало похвалу Заходу за його дипломатичні здібності, можна маніпулювати, на перший погляд, абсурдна. А потім виявилося, що Зеленський сам збирався зустрічатися з Орбаном і не хотів, щоб його випереджали.
З цими явними зламами потрібно розібратися зараз.

Крім того, що не менш важливо, оскільки внутрішня підтримка зникає, термін повноважень Зеленського формально має закінчитися в травні 2024 року, тоді як чотирирічний термін повноважень парламенту закінчився в жовтні. Нові вибори майже неможливі з мільйонами виборців за межами країни, мільйоном на фронті та мільйонами внутрішньо переміщених осіб або під російською окупацією. Вибори в умовах кровопролитних боїв і постійних ракетних і безпілотних атак по міських центрах малоймовірні, і потребуватимуть як законодавчих, так і конституційних змін.

Питання завершення терміну дії мандатів було б спірним, якби рейтинги Зеленського та його партії були непорушними, але опитування показують повзуче розчарування в обох.

У цьому контексті настав час для того, щоб президент України розглянув можливість створення уряду національної єдності на широкій основі. Відкриття уряду для опозиції та лідерів громадянського суспільства таким чином миттєво забезпечить легітимність керівної команди, зменшить критику опозиції та розширить коло голосів, до яких прислухається президент.

Існують також переконливі прецеденти такого кроку. Наприклад, коли почалася Друга світова війна, прем’єр-міністр консерватор Вінстон Черчилль розумів, що Британія зіткнулася з екзистенційною загрозою, яка потребувала збереження національної єдності, і створив коаліційний уряд на широкій основі. Черчилль призначив свого головного суперника — лідера лейбористів Клемента Еттлі — віцепрем’єр-міністр і додав лейбориста Ернеста Бевіна, колишнього лідера профспілок, до кабінету національної єдності. Так само нещодавно цю практику застосував прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, який запропонував лідерам опозиційних партій місце в уряді єдності після жорстоких нападів ХАМАС 7 жовтня. Пропозицію прийняв центрист Бенні Ганц.

З початку свого президентства Зеленський спирався на надзвичайно вузьке коло довірених радників. Але хоча він зустрічається зі своїм вищим військовим командуванням, представниками розвідки, західними лідерами під час візитів та засобами масової інформації, він значною мірою відгородився від громадських лідерів, політичних критиків і суперників, включаючи декого із важливим досвідом зовнішньої політики, національної безпеки та економіки.

Їхнє включення на керівні посади забезпечить Зеленському додатковий внесок у варіанти політики, дозволить обговорювати альтернативні тактики та сприятиме новим підходам, коли йдеться про зовнішні відносини. Оскільки національна єдність демонструє ознаки зношування, уряд, до складу якого входить опозиція, дійсно дасть їй поштовх. Питання лише в тому, чи є Зеленський достатньо гнучким, щоб подолати свою зневагу до більшості лідерів опозиції та змінити свій стиль управління з високоцентралізованого прийняття рішень на ширше досягнення консенсусу.

Головна

Теги

Новости по теме