Українські школярі відстають від однолітків із західних країн. “Провисання” по математиці і не тільки

З математики і природничо-наукових дисциплін українські школярі відстають від своїх однолітків із країн Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) на півтора року навчання.

А з читання – майже на два з половиною роки. Про це свідчать результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022, повідомив “Інтерфакс-Україна“.

Результати українських учнів у всіх трьох галузях PISA (математична, читацька і природничо-наукова грамотність. – Gazeta.ua) нижчі за середні показники у країнах ОЕСР.

Різниця порівняно з середніми значеннями для країн ОЕСР з математики становить 31 бал, з читання – 48 балів, із природничих дисциплін – 35 балів.

Дослідження також підтвердило наявність значних гендерних розривів у сфері читання та математики серед українських школярів.

Зокрема, у читанні хлопчики відстають від дівчат на понад рік навчання. Але випереджають їх на 10 балів з математики.

“Хоча гендерний розрив із читання трохи скоротився, однак сталося це лише тому, що результати дівчат знизилися сильніше, ніж результати юнаків”, – йдеться у звіті.

Також результати дослідження свідчать, що успішність учнів значною мірою залежить від їхнього соціально-економічного статусу.

Учні з високим соціально-економічним статусом мають вищі результати з математичної, читацької і природничо-наукової галузей порівняно з учнями з низьким соціально-економічним статусом.

При цьому учні з нижчим соціально-економічним статусом найчастіше навчаються у звичайних школах або професійно-технічних навчальних закладах і проживають у невеликих містах, селищах чи селах. А з вищим – навчаються в ліцеях, гімназіях і спеціалізованих школах і проживають у великих містах.

“Найпомітнішою є різниця в результатах учнів, які мешкають у сільській місцевості та великих містах. Різниця у балах з математики цих категорій українських 15-річних підлітків становить 92 бали. Що за стандартами PISA-2022 еквівалентно більш ніж 4,5 рокам навчання”, – сказано у звіті.

Організація ОЕСР об’єднує 37 найбільш економічно розвинених країн світу: Австралія, Австрія, Бельгія, Великобританія, Греція, Данія, Естонія, Ізраїль, Іспанія, Ісландія, Ірландія, Італія, Канада, Південна Корея, Латвія, Люксембург, Мексика, Німеччина, Норвегія, Нова Зеландія, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Чилі, Швейцарія, Швеція, Японія.

https://gazeta.ua/

Теги

Новости по теме