У Львові прооперували жінку, яка шість років не могла їсти

У Львові хірурги лікарні святого Пантелеймона прооперували мешканку Черкас, яка шість років не могла їсти і не знала, що у неї за хвороба. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради. 31-річна Любов Прокопенко з міста Черкаси. Останні шість років вона буквально не могла їсти, адже після прийому їжі – починала блювати. Жодні обстеження не давали результату, лікарі не могли поставити діагноз. Ба більше, жінку скеровували до психіатрів. Мовляв, вона собі щось надумала. Та три роки тому медики таки з’ясували, що у пацієнтки – ахалазія стравоходу. Це розлад моторики стравоходу, для якого характерна втрата перистальтики і неспроможність нижнього стравохідного сфінктера повністю розслаблятися у відповідь на ковтання. Але оперувати медики не зважувались.Останній рік став найважчим у житті Люби. Вона втратила 10 кілограмів. Адже абсолютно кожен прийом їжі провокував блювоту. Тому по всій Україні жінка шукала хірургів, які б її прооперували. Так вона потрапила у центр хірургії лікарні святого Пантелеймона.

Тут спеціалісти провели додаткові обстеження та підтвердили діагноз – ахалазія стравоходу. Простими словами, стравохідний сфінктер замикався та не розтискався.

«У пацієнтки стравохід розширився до 6 сантиметрів, а місце звуження – сфінктер, був 4 міліметри, що є критично вузьким отвором, через яку їжа не може потрапити у шлунок. Якби жінку не прооперували та не відновили змогу харчуватись, в подальшому вона б могла померти», – йдеться в повідомленні.

Оперували жінку мініінвазивно. Технічно операція є складною та ювелірною. Під час втручання хірурги розсікли м’язи, які затиснули отвір між стравоходом і шлунком, та сформували манжету, аби вміст стравоходу міг вільно проходити до шлунка та не повертався назад. Операція тривала лише годину. І вже на третій день після втручання в доброму самопочутті пацієнтка поїхала додому. Вона не лише почала їсти, у неї з’явився апетит.

«Єдиної причини, яке зумовлює розвиток ахалазії стравоходу, немає. Медики вважають, що такі анатомічні зміни можуть відбутись як в результаті порушення роботи нервових клітин стравоходу, так і через генетичну схильність, ускладнення інших захворювань», – пояснює хірург Андрій Стасишин.

https://portal.lviv.ua/

Теги

Новости по теме