На Харківщині фермери почали розміновувати свої поля дистанційно керованими тракторами з котками

«Порятунок потопельника — справа його ж рук», — філософськи кажуть харківські аграрії, переобладнуючи старі колісні та гусеничні трактори на машини для розмінування. В Балаклійській ТГ таких уже кілька.

ОДНА з машинерій трапилася мені дорогою через Ізюмський район, до якого входить вищезгадана громада. Тутешні поля щільно всипані протипіхотними і протитанковими мінами. Проблема, що стоїть на заваді хліборобам, велика, а от спецтехніки, аби з нею впоратися, замало. За інформацією Держслужби з надзвичайних ситуацій, є всього сім «фірмових» машин на всю Харківську область. Отож аграрії намагаються розміновувати поля самотужки.

— Переганяю техніку з Яковівки у Вишневе, де землі нашого господарства, — розповідає тракторист Василь. — До цього ми пройшлися котками по полях кількох сіл. На щастя, вибухів не було.

Селянська техніка для розмінування — річ нехитра: в основі всього старий трактор виробництва ХТЗ. Спереду і ззаду в нього котки, якими зазвичай обробляють поля до чи після посівної. Між ними і трактором приварені щити з товстого заліза для захисту від осколків. Щоправда, якщо така машина наїде на протитанкову міну, навряд чи це її врятує… А от для того, щоб зберегти життя механізатора, сільські інженери придумали, як керувати технікою дистанційно — із допомогою телекамер та іншої електроніки.

— Оператор сидить у машині та із пульта управляє «розміновувачем», — пояснює Василь.

Переобладнання трактора коштує трішки більше мільйона гривень. Першопрохідцем у цій справі став власник агропідприємства в селі Гракове Олександр Кривцун, який має 2 тисячі гектарів землі. Розуміючи, що саперам не до аграріїв, адже пріоритет розмінування — території навколо ліній електропередачі та газопроводів, він вирішив зайнятися очищенням полів сам. Для цього в його господарстві обладнали радіокеруванням трактор, якому понад 30 років.

У селі Шевелівка Балаклійської ТГ, де розкинулись поля іншої агрофірми — «Річленд Інвест», також почав працювати розміновувач із грізною назвою «Дракон». «Комп’ютеризований» Т-150 виробництва ХТЗ прочісує кожен метр землі господарства. Якщо згадана вище техніка колісна, то ще одна машина в тій же Балаклійській громаді — гусенична. Це такий собі «трансформер», складений із тракторних і танкових деталей цивільними інженерами та військовими саперами. Тестували його в Новій Гусарівці, яка перебувала під російською окупацією понад пів року. Машина показала хороші результати: сапери-аграрії зібрали в селі та довкола нього 33 протипіхотні міни.

Леонід ЛОГВИНЕНКО. Фото автора.

http://www.silskivisti.kiev.ua/

Теги

Новости по теме