У Politico деталізували стратегію Держдепу щодо України

Стратегія Держдепу передбачає боротьбу з корупцією, деолігархізацію, перехід війська на стандарти НАТО, поглиблене вивчення англійської мови.

Держдеп США підготував конфіденційну версію стратегії допомоги Україні, в якій корупція розглядається як реальна загроза. Американська програма передбачає реформи задля боротьби з корупцією, деолігархізацію, перехід ЗСУ на стандарти НАТО, поглиблене вивчення англійської мови тощо. Стратегічний документ США свідчить про те, що чиновники адміністрації Байдена набагато більше стурбовані корупцією в Україні, ніж вони публічно визнають.

Як повідомляє медіаресурс Politico, у незасекреченій версії довгострокового плану США викладені численні заходи, яких Вашингтон вживає, щоб Київ зміг викорінити корупцію та реформувати низку українських секторів. В стратегії Держдепу підкреслюється, що корупція може змусити західних союзників відмовитися від допомоги Україні в боротьбі проти російського вторгнення.

“У доповіді, отриманій виданням, детально описуються конкретні плани реформування українських інституцій і попереджається, що підтримка Заходу може залежати від зниження рівня корупції”, – пише видання.

Повідомляється, що непублічний документ втричі більший за публічну версію, яку обнародував Держдеп. Конфіденційна версія “Інтегрованої стратегії для України” містить набагато більше деталей про цілі США в Україні – від приватизації банків до збільшення кількості шкіл з викладанням англійської мови і заохоченням військових до прийняття протоколів НАТО. Звісно, що багато цілей покликані зменшити корупцію.

Ось перелік очікуваних реформ в Україні, які вимагає Держдеп США:

  • Міноборони України створить професійний молодший офіцерський і сержантський корпус зі стандартною доктриною і принципами НАТО. Формат і зміст українських оборонних документів повинні “відображати термінологію НАТО”;
  • Україна має виробляти власну військову техніку, створивши “вітчизняну оборонну промисловість”;
  • Заклик до фінансової системи України “збільшити обсяги кредитування для заохочення розширення бізнесу” та зменшити роль держави у банківському секторі;
  • створення плану опору на національному рівні;
  • деолігархізація, особливо енергетичного та гірничодобувного секторів;
  • антимонопольні заходи для стимулювання збільшення податкових надходжень;
  • відбір понад 2000 нових суддів та усунення накопичених понад 9000 скарг на неправомірну поведінку суддів;
  • Збільшення чисельності консульств США в Україні (зокрема у Львові, Одесі, Харкові та Дніпрі);

Як повідомляється, США вже допомагають Рахунковій палаті України покращити її аудиторську роботу, щоб, зокрема, краще відстежувати пряму бюджетну підтримку з боку Вашингтона.

Конгрес США та військова підтримка України

У неділю, 1 жовтня, Конгрес США остаточно затвердив так званий “тимчасовий бюджет” – фінансову програму на наступні 45 днів. В документі немає фінансування для України на суму 6 мільярдів доларів, яку спочатку пропонували демократи. Таке рішення схвалив і президент США Джо Байден, підтримавши закон про продовження фінансування уряду США.

В цьому документі не йдеться про підтримку України. Це тимчасовий бюджет на 45 днів, після чого буде розглядатись уже новий остаточний бюджет на 2024-й рік. За словами Байдена, США й надалі будуть підтримувати Україну, їхня допомога не перерветься. 

Крім того, американці уважно стежать за контрнаступом наших Збройних Сил. Особисто президент Байден відслідковує цей варіант, ніякого незадоволення у Білому домі немає, як зазначається.

https://informator.ua/

Теги

Новости по теме