Заміс місили, хату мастили

У селі Чернещина Краснокутської громади Харківської області 14 липня відбулася толока. Попри дощову погоду, мешканці громади зібралися, щоб за стародавнім українським звичаєм реставрувати справжню краснокутську хату-мазанку. 

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» Ірина Карабут, голова Краснокутської громади, захід відбувся завдяки проєкту «Навчати та вчитися за допомогою живої спадщини», який втілювався під егідою ЮНЕСКО.

Вчителі та діти Краснокутського ліцею створили три моделі хаток – цегляну, дерев’яну і мазанку. Нагрівали ці хатки та робили заміри температури, щоб дізнатися їх теплопровідність. Перевагу отримала хата-мазанка.

Сьогодні чоловіки дружно носили глину. Всі бажаючі мали можливість обмазувати хату.

«Люди повинні пам’ятати про своє коріння й традиції наших пращурів», – каже семикласник Архип. Він разом з іншими школярами та вчителями Краснокутського ліцею активно обмазував хату глиною.

Робота швидко спорилася під українські пісні гурту «Яри». Потім господарів купали в калабані і поливали водою. Згодом всі поїхали на річку. Закінчилася толока смачним обідом, промовами і побажаннями швидкої Перемоги і миру.

https://www.slk.kh.ua/ Світлини: https://www.facebook.com/oleksandr.stolovyi

Теги

Новости по теме