Для безпеки саміту НАТО 16 членів Альянсу направили в Литву близько тисячі військових з різними видами зброї

У Вільнюсі з 11 по 12 липня пройде саміт НАТО, на нього приїдуть глави 31 держави, а також міністри закордонних справ і оборони країн – членів Альянсу. Щоб убезпечити учасників, НАТО перетворила литовську столицю на фортецю, пише Reuters.

Шістнадцять союзників по НАТО направили загалом близько 1000 військовослужбовців для охорони саміту. Багато хто також надає передові системи протиповітряної оборони, яких немає в країнах Балтії.

Підрозділи німецької системи ППО Patriot видно у Вільнюському аеропорту у Вільнюсі, Литва, 7 липня 2023 р. Фото: REUTERS/Janis Laizans

“Було б більш ніж безвідповідально залишити наше небо незахищеним, коли прибувають Байден і лідери 40 країн”, – заявив президент Литви Гітанас Науседа.

Німеччина розгорнула 12 машин пускових установок Patriot, які використовуються для перехоплення балістичних і крилатих ракет або бойових літаків.

Іспанія надала систему протиповітряної оборони NASAMS, Франція відправляє самохідні гаубиці Caesar, Франція, Фінляндія і Данія розміщують військові літаки в Литві, а Великобританія і Франція надають засоби захисту від дронів.

Польща та Німеччина направили сили спеціальних операцій, посилені вертольотами. Інші надсилають заходи для боротьби з будь-якими потенційними хімічними, біологічними, радіологічними та ядерними атаками.

Литва потроїла чисельність прикордонників на кордоні з Білоруссю і Росією на літо, поповнивши їх офіцерами з Латвії та Польщі. Дві країни також направили поліцію для допомоги в патрулюванні Вільнюса. До саміту відновили прикордонний контроль на кордонах Литви з Польщею та Латвією в ЄС.

https://news.zerkalo.io

Теги

Новости по теме