У Вінниці 79-річний тренер з настільного тенісу на роботу їздить на роликах

Щодня він поспішає до міського стадіону, де на нього вже чекають вихованці. 79-річний вінничанин Сергій Волков — найстарший в області тренер-аматор з настільного тенісу. Каже: левова частка його учнів — школярі та студенти. 

Під час нашої розмови наприкінці робочого дня спортсмен поважного віку, попри втому, ні на хвилину не сідає. Біля нього пляшка з водою. Співрозмовник каже, що п’є до двох літрів води на день, це тримає його в тонусі і є одним із секретів гарного самопочуття. 

“У мене дві вищі технічні освіти, 41 рік я пропрацював електрозварником, навчав цього інших, — розповідає Сергій Волков. — А зі спортом дружу ще з п’ятого класу. Свого часу займався плаванням, настільним тенісом, фігурним катанням. Тренувався по 5 — 6 годин на день. Свою майбутню дружину зустрів на льоду — каталась, як і я, на ковзанах. Одружившись, ми завжди віддавали перевагу активному відпочинку і заохочували до цього дітей. Ставати професіональним спортсменом я не захотів, адже розумів, що в мене родина, а спорт не даватиме значних прибутків. Проте у вільний від роботи час повертався до занять спортом. Ось тепер літня пора, то більше ходжу на річку. Пливу за течією 50 метрів, тоді проти неї — стільки ж. А ще кожного ранку роблю розминку 15 — 20 хвилин. Тоді їм кашу чи яйця”. 

Уже на пенсії Сергій Волков обладнав спортивний куточок у дворі багатоповерхівки, заохочуючи сусідів приєднуватися до гри в настільний теніс. 

“Кілька місяців тому донька запропонувала навчати інших цього виду спорту. Мовляв, у мене це гарно виходить, і у такий важкий час я міг би бути корисним людям. Та і для мене це буде розрадою після смерті дружини, яку поховав кілька років тому. В адміністрації центрального міського стадіону дали згоду. Тепер мій робочий день починається о 12-й годині і триває до 19.00. Для військовослужбовців та пенсіонерів проводжу безплатні заняття. Для всіх інших ціна — символічна. Найчастіше на мої заняття приходять учні, студенти педагогічного університету, який поряд зі стадіоном. 

Настільний теніс допомагає позбутися поганих думок. Зосереджуючись на грі, людина забуває про свої проблеми. Ба більше, науково доведено, що спорт підвищує в організмі людини рівень гормонів радості й щастя — дофаміну та серотоніну. А ще година гри у настільний теніс “спалює” 250 калорій. Тож цей малотравматичний вид спорту ідеальний для тих, хто хоче покращити свою фігуру”. 

Цікавлюсь у 79-річного тренера-аматора, чи не важко йому в такому віці весь час бути активним. 

“А я від своїх учнів заряджаюсь енергією, — жартує пан Сергій. — Щоправда, деякі секрети молодості таки маю. Ніколи не переїдаю, ліфтом не користуюся — ходжу сходами, на роботу їжджу на роликах, не курю та не вживаю спиртного. Паралельно ще й треную школярів з фігурного катання, тож нема коли розслаблятись. Беріть ось ракетку і зіграймо. Повірте, у вас вийде”.

Директор Вінницького центрального міського стадіону Роман Головащенко дуже задоволений новим працівником: “Сергій Волков біля себе збирає молодих людей, і вони, дивлячись на його чудову форму, надихаються і теж обирають теніс. Це прекрасно!”

Автор: Вікторія Трудько

 https://expres.online/

Теги

Новости по теме