Уганда пообіцяла росії не розміщувати першою свою зброю в космосі

Глави МЗС росії і Уганди Сергій Лавров і Джедже Одонго в четвер підписали спільну заяву країн про нерозміщення першими зброї в космосі. Про це пишуть російські ЗМІ.

Зазначається, що заяву підписано в рамках відповідної російської ініціативи, до якої приєдналися кілька десятків країн. Які саме країни і який їхній космічний потенціал – не уточнюється. Зокрема, незрозуміло, якою саме зброєю Уганда і росія обіцяють не захоплювати космос, але в мережі вже з’явилися іронічні реакції.

Як повідомлялось раніше, міністр із питань науки, техніки та інновацій Уганди Моніка Мусенеро 2 грудня 2022 року оголосила про виведення на навколоземну орбіту першого в історії Уганди супутника з японського модуля KIBO на Міжнародній космічній станції (МКС). За її словами, із супутником підтримує зв’язок наземна станція, розташована за 25 км на схід від столиці Уганди Кампали.

Разом з угандійським PearlAfricaSat-1 запущено й зімбабвійський ZimSat-1. Обидва супутники були частиною угруповання BIRDS-5, запущеного до МКС 8 листопада 2022 року на кораблі Cygnus. Згідно із заявою Японського космічного агентства (JAXA), вони запустили кілька кубсатів на відповідні орбітальні позиції, включаючи угандійський PearlAfricaSat-1 і зімбабвійський ZimSat-1.

Запуск транслювався в прямому ефірі

МКС та японський експериментальний модуль “Кібо”. Джерело: JAXA

Супутники є навчальними та аматорськими супутниками 1U CubeSats, виготовленими угандійськими та зімбабвійськими інженерами з Технологічного інституту Кюсю в Японії. Запуск є важливою віхою, яка, як очікується, покращить розвідку корисних копалин, зркрема в Уганді, та моніторинг навколишнього середовища. Крім того, це допоможе нанести на карту населені пункти та спалахи захворювань, серед інших можливостей, у Зімбабве.

Для Уганди місія мультиспектральної камери надаватиме зображення з роздільною здатністю 20 метрів, щоб допомогти проаналізувати якість води, родючість ґрунту, землекористування та покрив. Крім того, супутник матиме вирішальне значення для нафтогазового бізнесу, стежачи за східноафриканським нафтопроводом. Нарешті, дані, зібрані від дистанційних датчиків, допоможуть виявляти зсуви та посухи та дозволять точніше прогнозувати погоду.

За матеріалами: https://www.ostro.org/ https://lookintothe.space/

Теги

Новости по теме