Користувачі Helsi помічають записи до лікарів, яких вони не відвідували

Деякі користувачі медичної інформаційної системи Helsi несподівано виявили, що вони отримували медичні послуги, яких насправді не було. Як написала Наталка Макогон, проблема досить масова, і їй, і її чоловіку призначені обстеження, флюорографії, аналізи крові, яких вони не робили.

Як пояснили в Helsi, за такі записи відповідає Національна служба здоров’я України, а не сама система. В Національній службі здоров’я такі записи пояснюють простою помилкою лікарів. А в мережі жартують, що лікарі ставлять собі фейкові огляди пацієнтів, щоб просто піти пообідати, або щоб виконати «план по пацієнтах».

  • Судячи з коментарів в соцмережах, проблема системна. Про фейкові записи повідомляють вже десятки користувачів. Найгірше, що є випадок внесення в систему додаткової вакцинації, а такі записи можуть коштувати пацієнту здоров’я.
  • Як повідомила Наталка Макогон, у її чоловіка з’явилися фейкові записи про проходження відразу декількох різних лікарів та обстежень, включно з записом на флюорографію, аналіз крові, до травматолога та уролога.
  • «В реалії це означає, що пацієнт не може довіряти системі, для свого власного контролю ви не можете проглянути, яких лікарів проходили, бо половина може бути фейк і процедури фейк і все що лишається, це взяти зошит в клітинку і записувати ручкою», — резюмує Макогон.
  • Як пояснили в Helsi, контроль коректності внесення даних до Єдиної державної системи охорони здоров’я, які є основою для оплати праці лікарів, відповідає Національна служба здоров’я України.
  • У відповіді на скаргу про фейкові записи, яку опублікував один з користувачів, представник Національної служби здоров’я пояснює такі випадки «невірною ідентифікацією» та «випадковістю». З лікарем нібито було проведено бесіду та взято письмове пояснення.
  • Проте, з огляду на кількість випадків, це не може бути простою помилкою. Крім того, помилкова ідентифікація передбачає, що справжні пацієнти, навпаки, не мають записів про лікарів, яких вони реально відвідували.
  • Користувачі в соцмережах зазначають, що «лікарі самі оформлюють візити, оскільки керівництво вимагає від них виконання «плану» по пацієнтам. Це повна маячня, яка тягнеться ще з совкових часів, але тим не менш досі існує у державних/комунальних медзакладах».
  • https://ain.ua/

Теги

Новости по теме