Підсобне господарство шеф-кухаря

Роман Коломоєць – професійний шеф-кухар, навчався на факультеті харчових технологій Київського національного економічного університету. Основна його робота – проведення кулінарних майстер-класів, також зі своєю командою займається зміною харчування в школах та садочках України і деяких пострадянських країн.

З кулінарією пов’язане і його хобі, щоправда опосередковано –  на малій батьківщині своєї дружини – в селі Мала Загорівка Борзнянської територіальної громади Чернігівської області Роман розводить кролів і свиней. Кролі у нього тільки однієї породи – німецький строкатий велетень. А свиней тримає двох порід: мангалиця і кантор.

За словами Романа Коломойця, строкачі – дуже практична порода. Окрім плодовитості, ці кролі вирізняються пізньою статевою зрілістю, тож гніздо не треба розсаджувати до п’яти місяців. А після п’яти місяців вони вже готові на м’ясо.

Німецький строкатий велетень в середньому приводить від дев’яти до чотирнадцяти кроленят. Доросла особина досягає ваги семи кілограмів.

Кролиця готова до спарювання з 5,5 місяців, продовжує Роман. Парують їх на 12-й і 15-й день після окролу.

Кролівник зазначає, що в утриманні кролів є три основні фактори: санітарні умови, щеплення та відгодівля. Кожна клітка у Романа Коломойця підписана, на кожній написано історію: як звати, коли парували (якщо це кролиця), які вакцини проколювали, коли і скільки привела потомства, хто батько.

За словами Романа Коломойця, утримувати кролів у будь-якому випадку вигідно – хоч для себе, хоч для продажу. Частину молодого потомства він продає – 4-місячних кроликів по 400 гривень за одного, кроличок – по 450 гривень. Так само торгує і поросятами.

Рецепт від Романа Коломойця

Спочатку маринуємо кроля з сухим часником, паприкою, сіллю та перцем. Потім все це легенько паніруємо в борошні та обсмажуємо до золотистого кольору. Складаємо в «качатницю», додаємо моркви, болгарського перцю, цибулі, трішки білого сухого вина, накриваємо і томимо хвилин 40. В кінці додайте вершки або сметану. Ще можна добавити базиліку.  

Кролятина – не тільки смачна, й поживна, а й дієтична їжа.

http://che.cn.ua/

Теги

Новости по теме