Кількість українців, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення рф, зменшилася до 950 тисяч

Кількість громадян України, які прибули до Польщі після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, зменшилася з 1,3 мільйона до 950 тисяч. Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив посол України в Польщі Василь Зварич.

“Кількість українців у Польщі зменшилася. За даними, які надає польська сторона, зараз охоплені тимчасовим захистом понад 950 тисяч громадян України, раніше ця цифра сягала 1,3 мільйона”, – зазначив Зварич.

Він звернув увагу, що до повномасштабного вторгнення росії в Україну в Польщі проживали від 1,5 до 2 мільйна українців.

“Тобто зараз загалом маємо доволі велику кількість громадян України в Польщі, які тут проживають і працюють”, – констатував український дипломат.

Він зазначив, шо зараз у Польщі готуються зміни до закону про допомогу українцям у контексті продовження статусу тимчасового захисту для громадян України до 30 вересня 2025 року. Зварич наголосив, що польський уряд і надалі надаватиме допомогу українцям, які її потребують. Водночас, з іншого боку будуть посилені механізми контролю за тими, хто, можливо, зловживає такого роду допомогою.

Український дипломат повідомив, що у Польщі перебувають понад 700 тисяч українців, які приїхали до Польщі після повномасштабного вторгнення, працюють і сплачують податки.

“Присутність українців на польському ринку це плюс 1% до ВВП Польщі. Це величезні кошти. За останні два роки в Польщі зареєструвалися понад 30 тисяч компаній малого і середнього бізнесу з українським капіталом”,- наголосив Зварич. Він повідомив, що у Польщі дуже поважають працю українців, які долучаються до розвитку економіки країни. ostro.org

Тим часом у Німеччині натепер зареєстровано 1,1 млн біженців з України, з яких офіційно працевлаштовані лише 113 тис.

Про це пише Bild.

У повідомленні вказано, що 716 тис. зареєстрованих біженців є працездатного віку від 15 до 65 років.

При цьому, з них лише 113 тис. мають офіційну роботу із соцпакетом і ще 36 тис. частково зайняті.

«Таким чином частка працюючих українців — 21% від працездатних і 13,5% від загальної кількості», — підсумовує видання.

Причини безробіття

Українські біженці у коментарях видання залишили різні коментарі, у яких пояснюють причини безробіття.

Деякі громадяни зазначають, що отримують у Німеччині достатньо високу соціальну допомогу, якої вистачає на життя.

Так, один із біженців обурився, що Німецький центр зайнятості пропонує лише «примітивну роботу з низькою зарплатою».

«Скажу чесно: воно того не варте! У мене немає мотивації для цього. Бо якщо працювати в Amazon чи інших фірмах за 8−9 євро на годину, то доведеться самому платити за оренду, електрику та воду. Тоді залишається занадто мало порівняно з 563 євро допомоги, яку я отримую на руки», — заявив він.

Українські жінки, які самі виховують дітей, зазвичай або чекають, доки дитина виросте достатньо, щоб віддати її в дитсадок, або намагаються знайти роботу на півставки.

Також багато хто вказує, що хоче спочатку вивчити німецьку мову.

«Я розумію, що думка суспільства і політиків у Німеччині змінилася і мені пора йти працювати. Але для цього мені потрібно спочатку по-справжньому вивчити німецьку. Поєднувати мовні курси та роботу складно», — зазначив ще один українець.https://news.finance.ua/

Теги

Новости по теме