Макрон виступив на церемонії відкриття порохового заводу, продукція якого піде на виробництво снарядів для України

Завод зможе виробляти по 1200 тонн пороху на рік і вже забезпечений замовленнями до 2030 року.

Президент Франції Еммануель Макрон виступив на церемонії початку будівництва нового порохового заводу у місті Бержерак на південному заході країни.

Очікується, що завод почне працювати з 2025 року і вироблятиме порохові заряди для артилерійських снарядів, зокрема до тих, що поставляються в Україну.

Дефіцит пороху у Європі нині уповільнює темпи виробництва боєприпасів. Одним із головних компонентів пороху є нітроцелюлоза, до 70% з якої європейські виробники отримують із Китаю, писала цього тижня Financial Times, посилаючись на представників галузі. Вони припускали, що Китай може навмисно постачати в Європу недостатньо цього матеріалу.

У росію, яка різко збільшила виробництво боєприпасів, Китай нітроцелюлозу постачає, про це навіть йшлося під час нещодавньої телефонної розмови Джо Байдена з головою КНР Сі Цзіньпіном, повідомляв Bloomberg з посиланням на неназвані джерела.

Власник заводу – компанія Eurenco, він зможе виробляти по 1200 тонн пороху на рік і вже забезпечений замовленнями до 2030 року.

На цьому місці в минулому виробляли порох – розпочали 1915 року (під час Першої Світової війни, що може пояснювати вибір місця, віддаленого від фронту), але 2007 року виробництво припинили через відсутність замовлень.

«Ці заходи, які тут здійснюються, є невідкладним, – цитує Макрона AFP. – Ми маємо діяти швидко, натиснути та виробляти масово».

Французький президент при цьому також додав, що нове провадження має бути екологічно стійким.

Також повідомлялося, що французький завод Thales подвоїть виробництво радарів повітряного спостереження Ground Master. До війни в Україні Thales виробляв близько 10 радарів, зараз компанія планує подвоїти цю кількість.

mind.ua/

Теги

Новости по теме