Автомобіль з українськими номерами в Німеччині. Що треба враховувати?

В Німеччині з 1 липня 2023 року введено нові правила для автомобілів з українськими номерними знаками, які стосуються українських громадян. Згідно з оновленою політикою, біженці зобов’язані отримати спеціальний дозвіл на тимчасове використання українських номерних знаків. У заяві на отримання дозволу слід зазначити, що особа не має наміру постійно перебувати в Німеччині.

Щоб отримати цей дозвіл, необхідно виконати кілька обов’язкових умов. По-перше, потрібно мати страховку для транспортного засобу, яка буде діяти на території Німеччини. Крім того, вимагається наявність сертифіката про перевірку безпеки транспортного засобу, а також декларації про тимчасове користування в Німеччині. Отриманий дозвіл повинен бути збережений в автомобілі та є чинний до 31 березня 2024 року, протягом періоду прикордонного страхування. Варто зазначити, що цей дозвіл діє виключно на території Федеративної Республіки Німеччина.

Крім того, водіям автомобілів з українськими номерами в Німеччині вводяться нові правила, які необхідно враховувати. Під час перевірки, водії повинні мати при собі «Зелену картку» або підтвердження про придбання прикордонної страховки. У разі якщо автомобіль постійно не знаходиться на території Німеччини, можна подати заяву про звільнення від реєстрації до органів державної реєстрації. Проте, якщо автомобіль постійно перебуває в Німеччині, його обов’язково потрібно зареєструвати там. Починаючи з 1 квітня 2024 року, німецька реєстрація стане обов’язковою для українських автомобілів.

Нові правила, які були запроваджені, мають на меті створення регулятивної рамки для використання автомобілів з українськими номерами в Німеччині. Ці нововведення спрощують процедуру та гарантують виконання необхідних вимог у сферах страхування та технічної безпеки. Водіям належить ознайомитись з цими новими правилами та прийняти відповідні заходи, щоб уникнути непередбачуваних проблем під час експлуатації свого автомобіля в Німеччині.https://nv.ua/

Для легального перебування українського авто в Німеччині протягом першого року водій повинен мати водійське посвідчення міжнародного зразка та оформити зелену карту онлайн

Як отримати дозвіл на використання українського транспорту в Німеччині

Отримати спеціальний дозвіл на тимчасове продовження користування українським номерним знаком можна у місцевому органі реєстрації авто (Kfz-Zulassungsstelle). Такий дозвіл видається лише за умови, що власник авто: 

  • отримав в Німеччині статус тимчасового захисту;
  • має всі необхідні реєстраційні документи, які надають право на міжнародний рух (страхування, техпаспорт, міжнародне посвідчення водія, відповідність транспорту вимогам ПДР країни);
  • зобов’язується не продавати власне авто на території Німеччини до моменту реєстрації.

Дозвіл для продовження використання українського транспорту діятиме лише на території Німеччини, і лише до 31 березня 2024 року незалежно від дати отримання. Після закінчення терміну дії дозволу водій повинен буде зареєструвати авто в Німеччині не пізніше 1 квітня 2024 року.

Незареєстроване авто вважається незаконним учасником руху. Тож за порушення правил реєстрації водієві доведеться сплатити штраф в розмірі від 70 євро.

Як реєструвати українське авто в Німеччині

Перед тим як звернутись до сервісного центру для реєстрації транспорту, потрібно пройти техогляд в будь-якому з автомобільних сервісів Німеччини. Після техогляду власник авто отримає спеціальне свідоцтво (TÜV).

Для реєстрації авто в Німеччині знадобляться оригінали таких документів:

  • водійське посвідчення міжнародного зразка;
  • технічний паспорт автомобіля (Fahrzeugbrief);
  • страховий поліс автомобіля(Kfz-Haftpflichtversicherung). Можна використовувати як національне німецьке страхування, так і зелену карту; 
  • свідоцтво про проходження технічного огляду (TÜV);
  • довідка про проживання в Німеччині (Meldebescheinigung);
  • квитанція про сплату адміністративного збору, близько 50 євро (отримується на місці)

З таким переліком документів потрібно звернутись до місцевого органу реєстрації авто (Kfz-Zulassungsstelle), попередньо записавшись в онлайн чергу.

Реєстрація відбувається протягом декількох годин. Після реєстрації власник авто отримає німецький номерний знак, нових техпаспорт авто та спеціальні наліпки на лобове скло.

Податки та обов’язкові внески за використання авто в Німеччині

Після реєстрації українського авто в Німеччині потрібно сплачувати німецькі податки на транспорт. Зокрема транспортний податок, який становитиме до 200 євро на рік, залежно від року випуску авто та його екологічності. 

Також, власники зареєстрованого транспорту повинні щорічно поновлювати німецьке страхування. Оскільки в Німеччині український стаж водіння не рахується, водії вважатимуться початківцями для яких страхування одне з найдорожчих (від 150 до 1200 євро на рік).

Обов’язковий техогляд авто необхідно проходити в будь-якому авторизованому сервісному центрі (Werkstatt) раз на два роки. В середньому техогляд коштує близько 100 євро. 

https://kosht.media/

Теги

Новости по теме