В Одесі до національного університету ім. Мечникова хочуть приєднати два екологічні виші

5 січня датоване розпорядження Кабінету Міністрів України «Про реорганізацію Одеського державного екологічного університету та Фізико-хімічного інституту захисту навколишнього середовища і людини МОН України та НАН України».

З документу випливає, що уряд погодився с пропозиціями Міносвіти та Академії наук приєднати ці заклади до Одеського національного університету імені І.І. Мечникова.

Цього ж дня на сайті Міносвіти розміщена новина про згадану реорганізацію з деяким поясненням, для чого це, власне, треба.

«…Рішення про реорганізацію ЗВО необхідні для того, щоб підвищити якість вищої освіти та через об’єктивну потребу модернізувати заклади. Цьогоріч фінансування від Світового банку плануємо спрямувати, зокрема, і на розвиток закладів вищої освіти. У 2023 році успішне об’єднання закладів із подальшою суттєвою інвестицією здійснено в Дніпрі, де утворено Український державний університет науки і технології.

Такі рішення про реорганізацію закладів вищої освіти сприяють формуванню спроможної й ефективної мережі ЗВО та водночас підсилюють Стратегію розвитку вищої освіти в Україні, ціллю якої є модернізація системи вищої освіти в Україні, утворення потужних академічних спільнот та підготовка в них тих фахівців, яких потребує українська економіка».

Таким чином, масштабна реформа вищої освіти, про яку заявили у міністерстві, безпосередньо торкнулася екологічного університету, зауважимо, єдиного в Україні, в часи, знову зауважимо, безпрецедентного воєнного впливу на навколишнє середовище.

Про реакцію на звістку з Києва дізнаємося, як зазвичай, із соцмереж.

Сергій Степаненко, ректор екологічного університету до 15 грудня 2023 року (до виборів ректора і призначення новообранного керівника):

«Шановні колеги, ситуація дійсно дуже дивна (м’яко кажучи).

З пліток, які почали розповсюджуватися по Одесі з середини листопада цього року, адміністрація Одеського державного екологічного університету дізналася про нібито існуючу пропозицію Міністерства освіти і науки України щодо приєднання Одеського державного екологічного університету до Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова.

Звернення до ОНУ ім. Мечникова та до МОН України (27 листопада 2023 року) залишилися без будь-якої відповіді.

Одеська обласна державна (військова) адміністрація також нічого не знає про цю пропозицію МОН та не надавала жодних пропозицій з цього питання до центральних органів виконавчої влади…”

Тим часом з’явилася інформація про збори трудового колективу ОДЕКУ, які скликає Володимир Ковальчук, як він сам представився, «ректор з 20-денним стажем роботи на посаді»…

За матеріалами https://vo.od.ua/

Теги

Новости по теме