Український льотчик розповів, який російський міф розвіяний після збиття А-50

14 січня ЗМІ повідомили, що українські військові збили над Азовським морем російський літак А-50 і підбили повітряний командний пункт ІЛ-22.

Чим могли бути атаковані ці літаки? Про це сайт Charter97.org поговорив зі співдиректором програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова, першим помічником міністра оборони України (2005-2008), українським льотчиком і військовим експертом Олексієм Мельником:

  • Поки що є дві версії. Перша – їх могли збити за допомогою системи Patriot, тобто повторити засідку, яку вже щонайменше двічі успішно проводили Повітряні сили України. Друга версія – “дружній вогонь”.
  • Як би ви оцінили ймовірність версії з “дружнім вогнем”?
  • Він абсолютно ймовірний, бо такі випадки фіксувалися неодноразово. На жаль, це реалії війни. Є випадки (вони, може, не були в публічній площині), коли те ж саме відбувалося і з нашими літаками. В умовах війни це, скажімо так, досить типова ситуація. Це не тільки російсько-українська війна, такі випадки були в багатьох конфліктах, вираз “friendly fire” не просто так вигадано.

У цій ситуації важливо звернути увагу на той аспект, що літак А-50 має настільки потужну систему РЕБ, настільки потужні локатори, що ймовірність його ураження чи то вогнем противника, чи то дружнім має дорівнювати нулю. Принаймні, про це заявляли розробники. Цей випадок продемонстрував, що всі ці заяви про його невразливість виявилися просто казками, незалежно від того, був він збитий українською ракетою чи російською.

  • Наскільки це серйозна втрата для російської авіації?
  • Це серйозна втрата, тому що хоч це і не останній літак, але це штучний товар. За різною інформацією у росії близько десятка цих літаків, наші Повітряні сили говорили, що шість А-50 і ще три А-50У, за абревіатурою це якийсь вдосконалений. Таких літаків небагато, плюс ціна його близько 300 мільйонів доларів, плюс екіпаж. Якщо я не помиляюся, то на борту понад 20 підготовлених фахівців, які мають бути злагоджені. Це така досить серйозна шкода для росії.

Що стосується ІЛ-22, то це теж не перший випадок. У Сирії в такий самий спосіб було збито повітряний пункт управління місцевих військ. Літак був збитий сирійськими системами ППО після атаки ізраїльських ВПС. З високим ступенем ймовірності можна стверджувати, що там сиділи російські фахівці і так звані радники. Тобто це не перший випадок.

https://charter97.org/

А-50 — радянський і російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління. Створено на базі військово-транспортного літака Іл-76 на авіаційному Таганрозькому науково-технічному комплексі ім. Г. М. Берієва спільно з НВО «Вега», на заміну застарілому на той момент літаку Ту-126. ВікіпедіяМаса: 75 000 кгВартість одиниці: 330 млн долМаксимальна швидкість: 900 км/годДальність польоту: 6 400 кмДовжина: 50 мТип двигунаПС-90Головний конструкторСергій Атаянц

Вікіпедія

Теги

Новости по теме