Журналіст Печій, який не повернувся із закордонного відрядження, порушив закон – МКІП

Дії журналіста й ведучого 24 каналу Олексія Печія, який вирішив не повертатися до України після відрядження на саміт ЄС у Брюсселі, є прямим порушенням законодавства та заяви, яку він підписав перед відрядженням.

Про це йдеться в заяві Міністерства культури та інформаційної політики України. У відомстві пояснили, що кожен, хто виїжджає за кордон задля виконання тієї чи іншої культурно-інформаційної місії, в обов’язковому порядку подає великий пакет документів та підписує заяву, яка зобов’язує до повернення в Україну одразу після завершення відрядження. Міністерство також опублікувало заяву, підписану і Печієм.

МКІП зазначило, що підтримує діяльність українських митців та журналістів за кордоном і сприяє їхньому внеску в культурній та інформаційній боротьбі з агресором. А також будує відносини зі спільнотою на засадах довіри одне до одного.

“Цей поодинокий випадок ніяким чином не має кидати тінь на інших українських журналістів, які щоденно працюють для привернення уваги світової спільноти до війни в Україні. Ми пишаємося тими людьми, які втримують Україну у світовому порядку денному”, – зазначив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Своєю чергою голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин зазначив у коментарі Громадському радіо, що після випадку з ведучим 24 каналу правила виїзду за кордон для журналістів не зміняться.

За його словами, з моральної та етичної точки зору вчинок журналіста Олексія Печія дуже ганебний.

“З іншої точки зору, ми як держава маємо розуміти, що верховенство права – це не про якийсь персональний випадок, а це реакція, що має бути на якісь системні порушення”, – сказав Юрчишин.

Він додав, що є більше прикладів, коли журналісти повертаються з міжнародних конференцій, де вони висвітлювали події в Україні, чи з міжнародних відряджень, де вони висвітлювали події світу, бо українці теж не мають жити в інформаційному вакуумі, а мають розуміти, що відбувається у світі, оскільки “нам треба переконувати світ боротись із країною-терористом”.

Нагадаємо, 22 грудня стало відомо, що журналіст та ведучий 24 каналу Олексій Печій вирішив не повертатися до України після відрядження на саміт ЄС у Брюсселі. Своє рішення залишитися в Європі він обумовив тим, що буцімто Україні бракує “горизонтальної комунікації із західним суспільством”. І він після саміту ЄС вирішив цю саму горизонтальну комунікацію налагоджувати.

24 канал заявив, що Олексій “вирішив утекти з країни”. Також вчинок Печія засудили його колеги.

https://zmina.info/

Теги

Новости по теме