У МОЗ озвучили число сумнівних рішень МСЕК щодо непридатності чоловіків до військової служби

Рішення МСЕК (Медико-соціальна експерта комісія) щодо чоловіків, яким встановили інвалідність з початку війни вперше, перевірили. Як повідомили у МОЗ, на виконання рішень РНБО для перевірки роботи МСЕК у вересні було затверджено склад регіональних робочих груп, які проводили перехресну перевірку роботи комісій у регіонах.

За результатами проведеної роботи було виявлено низку проблемних питань. Загалом, повідомляють у МОЗ, із опрацьованих робочими групами 53,7 тис. медико-експертних справ чоловіків віком від 18 до 60 років, яким встановлено інвалідність вперше за період дії воєнного стану, відібрано для повторного огляду 781 справу.

Окрім цього, триває взаємодія з правоохоронними органами в рамках розслідувань за кримінальними провадженнями.

«Нині опрацьовано понад 5,5 тис. медико-експертних справ. У 40 справах рішення МСЕК було визнано сумнівними та призначено додаткову експертизу. Після чого експертні рішення у 21 справі були переглянуті і скасовані. У 16 випадках ІІ група інвалідності скасована і встановлено ІІІ групу інвалідності; у 5 випадках групу інвалідності було знято», – зазначають у МОЗ.

Також у Міністерстві охорони здоров’я зазначили, що під час перевірок було виявлено і випадки фальсифікації документів, інформацію про що передано в правоохоронні органи. За результатами цього в окремих регіонах відбулась заміна складу комісії, винесення доган та навіть звільнення голови МСЕК.

Приміром, у роботі міжрайонної Вінницької МСЕК були виявлені сфальсифіковані виписки стаціонарного лікування. Діагнози були сформовані лікарем закладу охорони здоров’я без відповідної кваліфікаційної спеціальності, що призвело до необґрунтованого винесення рішення МСЕК. У зв’язку з цим було застосовано жорсткі адміністративні висновки, зокрема, склад комісії змінили та звільнили її голову. Також подано відповідну заяву до правоохоронних органів.

А у ході перевірки рішень спеціалізованої МСЕК в Івано-Франківській області виявлено підроблені виписки про стаціонарне лікування. У лікарні розпочато кримінальну справу щодо медичної сестри ЛКК і підроблення певної документації. Про дані факти повідомлені правоохоронні органи, відкрито кримінальну справу щодо лікаря-психіатра Обласної психіатричної лікарні №1.

https://sud.ua/

Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) — спеціальний заклад в системі охорони здоров’я, що проводить медико-соціальну експертизу особам, які звертаються для встановлення інвалідності, за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

Медико-соціальні експертні комісії утворені в Україні 1992 року на заміну радянським лікарсько-трудовим експертним комісіям[1].

В Україні МСЕК перебувають у віданні МОЗ і утворюються за таким територіальним принципом:

  • обласні;
  • центральні міські у м. Києві;
  • міські, міжрайонні, районні. https://uk.wikipedia.org/

Теги

Новости по теме