Американські сенатори кажуть про необхідність проведення виборів в Україні – BBC

Сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем заявив, що Україна має провести президентські вибори у 2024 році.

Упродовж кількох місяців в Україні точаться палкі дебати щодо того, чи потрібно проводити президентські вибори в березні наступного року, як це було заплановано раніше, пише BBC. Як підкреслює видання, багато хто в Україні обурений цією ідеєю, побоюючись, що голосування може відволікти націю від боротьби за виживання.

Видання BBC зауважує, що напруженість у питанні проведення виборів зменшилася після того, як у листопаді Володимир Зеленський заявив, що зараз “не найкращий час” для виборів.

“Але проблема, схоже, далека від вирішення і розпалила політичне протистояння, небачене в країні з моменту початку повномасштабного вторгнення росії. Однак одна з головних рушійних сил цього протистояння знаходиться не в Україні, а в США”, – зазначають у BBC.

Як вважає голова правління Громадянської мережі спостереження за виборами “Опора” Ольга Айвазовська, дискусію про українські вибори частково підштовхують американські політики напередодні виборів у країні у 2024 році, зокрема невелика група всередині республіканської партії. Деякі ультраправі республіканці використовують це питання, щоб виправдати свою вимогу заблокувати військову допомогу Україні.

“Хоча багато республіканців підтримують Україну, це не означає, що ультраправе крило цієї партії не використає цю тему проти України наступного року [під час] президентських виборів у США”, — каже Айвазовська.

Вони вже це роблять: раніше цього місяця один із республіканських кандидатів у президенти Вівек Рамасвамі, заявив, що Україна “не є зразком демократії” і “погрожує не проводити вибори цього року, якщо США не виділить більше грошей”.

Сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем мав на увазі ці голоси, коли під час свого серпневого візиту до Києва заявив, що Україна має провести президентські вибори у 2024 році.

І президент Зеленський розуміє, що йому потрібно реагувати на цю зростаючу риторику з боку США, вважають у BBC: ця країна є головним союзником України, і її військова допомога є життєво важливою для боротьби з російським вторгненням.

Проте, навіть якщо воєнний стан буде скасований, щоб дозволити вибори, існує багато перешкод для проведення голосування. Основна з них — це безпека. Інша — переміщене населення.”Неможливо проводити вибори під час війни, коли мільйони наших громадян перебувають за кордоном або є внутрішньо переміщеними особами. Коли ми не можемо гарантувати безпеку нашим громадянам, коли наші солдати… не можуть голосувати або бути висунутими кандидатами”, – цитує BBC нардепку і голову правлячої партії “Слуга народу” Олену Шуляк.

Серед інших проблем також є пошкоджені школи, які зазвичай використовуються як виборчі дільниці, застарілий реєстр виборців, обмеження прав в умовах воєнного стану та брак фінансування.

Тому експерти сходяться на думці, що за нинішніх обставин провести вільні та чесні вибори з конкурентним політичним процесом просто неможливо. Водночас також більшість політиків та експертів сходиться на думці, що починати готуватися до післявоєнних виборів потрібно вже зараз.

“Більшість українських партій та політичних груп, схоже, погоджується, що вони не можуть дозволити собі знову зануритися в політичні суперечки мирного часу, поки вони все ще воюють з росією. Але чим довше затягуватиметься війна, тим важче буде підтримувати цей консенсус, частково через внутрішню політику західних партнерів України”, – резюмує BBC.

https://informator.ua/

Теги

Новости по теме