Польські перевізники продовжують блокувати кордон

Український уряд намагається врегулювати ситуацію з чергами на кордоні з Польщею, де з початку місяця страйкують польські перевізники.

Відомо, що однією з пропозицій української сторони був безперешкодний рух паливовозів, бо вони працюють виключно на забезпечення внутрішніх потреб України й навіть теоретично не можуть складати конкуренцію польським перевізникам. Але її було відкинуто, як і решту пропозицій.

Минулого тижня на кордоні з обох боків перебували понад 20 тис. транспортних засобів. Українські прикордонники заявили, що у Краківці та Раві-Руській їхні польські колеги пропускали максимум дві автівки на годину. Ситуацію ускладнили і страйки польських перевізників, які відчутно хитнули український ринок і ціни. Польські далекобійники заблокували три найбільші контрольно-перепускні пункти: «Дорогуськ—Ягодин», «Корчова—Краківець» і «Хребінне—Рава-Руська». Їхня основна вимога — скасування транспортного «безвізу», який Україна отримала від Євросоюзу 2022 року. Страйкарі вважають, що українські перевізники складають їм недобросовісну конкуренцію, забираючи на себе частину вантажного потоку. Проведення страйку погодив польський уряд.

У трьох пунктах пропуску на українсько-польському кордоні скупчилися близько 2800 вантажівок, повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Найбільше в пункті пропуску Краківець, це десь 1200 вантажівок, у пункті пропуску Ягодин – 1100 вантажівок, і навпроти Рава-Руської 500.

За словами речника ДПСУ, перевізники почали їздити іншими маршрутами. Тому скупчення авто є й на інших пунктах пропуску. Зокрема, на «Шегині» стоять близько 1200 машин.

Демченко підкреслив, що легкові авто можуть перетинати кордон без перешкод.

З 6 листопада польські перевізники заблокували три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: Корчова – Краковець, Гребенне – Рава-Руська та Дорогуськ – Ягодин. Організатори протесту пропускають лише безпекові та гуманітарні вантажі, та лише  по одному вантажному автомобілю на годину. Страйк, за попереднім оголошенням, триватиме до 3 січня. При цьому з 20 листопада перевізники хочуть заблокувати ще й пункт пропуску «Шегині – Медика».

Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм, посилення правил перевезення, запровадження окремої черги в «єЧерзі» для транспорту із номерами ЄС, створення окремої черги для порожніх вантажівок, забезпечення доступу до системи «Шлях».

https://zn.ua/

Теги

Новости по теме