Михайло Федоров: «За один-два місяці хочемо запустити «смарт-мобілізацію» без примусу»

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів про плани щодо запуску механізму «смарт-мобілізації». За словами посадовця в інтервʼю «РБК-Україна», люди зможуть самі обирати військову спеціальність «не під примусом».

«Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов’язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися», – заявив Федоров.

Міністр зізнається, що пілот цього проєкту необхідний для верифікування гіпотези щодо необхідності та життєздатності такого механізму мобілізації. Ось як це може виглядати на думку Федорова:

  • Людина залишає заявку на мобілізацію за бажаною військовою спеціальністю, після чого проходить співбесіду з рекрутерами, тести на відповідність, а також навчання.
  • Механізм має гарантувати потрапляння саме на обрану добровольцем спеціальність.
  • Пілотна «смарт-мобілізація» стосуватиметься поки тільки операторів дронів. «Ми побачимо, скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони будуть проходити відбір і як вони після цього будуть служити, і яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть замотивовані і ефективно все це робити. Це може бути першим пілотом, першим кроком, для того, щоб запустити подібну умовну «смарт-мобілізацію», – стверджує Федоров.
  • Заявка на службу та проходження тестів відбуватиметься онлайн, без походу до військкомату. «Тоді буде інша якість мотивації. Але це гіпотеза. І нам потрібно її протестувати. Ми будемо робити такий пілот. Я сподіваюся, що ми розв’яжемо всі нормативно-правові проблеми, які є, подолаємо бар’єри та зможемо побудувати такий новий шлях і протестувати, наскільки це працює ефективно», – додав міністр.

Чому це важливо?

Ініціатива Мінцифри – не перша спроба впровадити в Україні діджиталізований і людиноорієнтований підхід до потрапляння на службу. В серпні 2023 року платформа із працевлаштування Lobby X запустила окремий сайт із вакансіями до ЗСУ.

Користувач на сайті може самостійно обирати підрозділ та посаду для несення служби: для цього достатньо надіслати резюме. Такий механізм рекрутингу працює як для цивільних, що хочуть мобілізуватися, так і для чинних військовослужбовців, які можуть знайти посаду, більш релевантну їхньому досвіду та навичкам.

Аналогічні функції тепер хоче пропонувати держава — це випливає зі слів міністра Федорова. Водночас в цьому ж інтервʼю чиновник ще раз підкреслив, що повісток у «Дії» не буде. Це не перший раз, коли очільнику Мінцифри доводиться заявляти про те, що військкомат не контактуватиме з українцями через державний застосунок – чиновники навіть запускали меми на цю тему через соцмережі.

https://ain.ua/

Теги

Новости по теме