Кабмін підтримав рішення про реорганізацію НАУ та створення Української державної льотної академії у Кропивницькому

13 жовтня Кабінет Міністрів України підтримав рішення, запропоноване Міністерством освіти і науки України, про реорганізацію Національного авіаційного університету. Вже підписали відповідний наказ МОН, яким розпочато процес реорганізації НАУ.

Про це повідомляє МОН.

“Відповідно до розпорядження уряду НАУ буде поділено на два заклади вищої освіти: Державний університет «Київський авіаційний інститут» та Українську державну льотну академію (м. Кропивницький). Новоутворені заклади мають стати провідними центрами розвитку авіаційної обороноздатності України, що відповідатимуть за розроблення військових інновацій у галузі MilitaryTech, зокрема безпілотників, а також підтримку військової промисловості”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, останні декілька років Національний авіаційний університет як заклад вищої освіти поступово втрачає ефективність. З 2020 до 2022 роки в університеті провели 54 акредитації освітніх програм, третина з яких отримала умовну акредитацію, а одній освітній програмі повністю відмовили в акредитації. Крім того, до МОН надходили численні скарги представників студентського самоврядування НАУ, зокрема про незаконне відрахування студентів і скандали щодо протизаконного відчуження земель університету під багатоповерхове будівництво.

Водночас цьогоріч МОН неодноразово отримувало звернення від колективу і керівництва Льотної академії Національного авіаційного університету міста Кропивницького із проханням відокремити їхній заклад від НАУ. Ці звернення були підтримані Кіровоградською обласною радою і обласною військовою адміністрацією. Українська державна льотна академія має інфраструктурні можливості, які можна використовувати на користь держави (наприклад, цехи з виробництва БПЛА), однак київський НАУ ці можливості обмежував.

Університети мають лишатися проактивними, відкритими та готовими оперативно реагувати на запити суспільства і держави. Утім, попри високий потенціал авіаційного університету до конструювання безпілотних літальних апаратів і дронів, від початку повномасштабного вторгнення НАУ зі своїми потужностями в Києві і в Кропивницькому не спромігся розробити жодного БПЛА для підтримки обороноздатності України.

Разом із розпорядженням про реорганізацію НАУ Міністерство освіти і науки України планує видати накази про призначення нових керівників закладів та наказ про утворення наглядової ради при ДУ «КАІ», яка буде пильнувати і підтримувати управління університету в період його перетворення і подальшого функціонування. У перспективі ця наглядова рада матиме розширені повноваження, які сприятимуть розвитку автономії закладу.

На період здійснення процедури реорганізації в університеті буде призначений в. о. ректора, який сформує власну управлінську команду, а після її завершення оголосять вибори двох нових очільників уже реорганізованих закладів.

Зазначається, що зміна статусу з «національного» на «державний» суттєво нічого не змінює. Студенти НАУ продовжать навчання безперервно на тих самих умовах у Київському авіаційному інституті, його відокремлених структурних підрозділах та Українській державній льотній академії за обраними спеціальностями і джерелами фінансування. Новостворений ДУ «Київський авіаційний інститут» продовжить освітні програми НАУ, студентів перезарахують, а викладачам цих програм запропонують продовжити викладання їхніх дисциплін.

Реорганізація закладу не вплине на умови праці й рівень заробітних плат освітніх працівників, однак призведе до оновлення складу керівництва університету та внутрішніх управлінських процесів, що є вкрай необхідним для ефективної трансформації закладу.https://cbn.com.ua/

Теги

Новости по теме