Борщівську сорочку – у культурну спадщину ЮНЕСКО

Борщівську вишивку у 2020 році внесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Це справді унікальна, неповторна краса, частиною якої є борщівська народна сорочка. У цьому пересвідчилися учасники однойменної тематичної мистецької зустрічі, яка відбулася в Тернопільському краєзнавчому музеї. Організатори – Тернопільський обласний методичний центр народної творчості разом із ГО «Школа борщівської народної сорочки» та науковці музею. Окрім того, що учасникам зустрічі була представлена широка палітра старовинних борщівських вишиванок, яких у фондах музею більш як 80 і їм понад сотня років, кожен мав змогу милуватися борщівськими строями з приватної колекції Віри Матковської – знаної колекціонерки борщівських вишиванок.

Пані Віра була почесною гостею зустрічі і сказала таке: «Я 17 років жила в Борщеві, була захоплена красою старовинних борщівських вишитих сорочок і мала змогу їх збирати. Неодноразово під час численних персональних виставок наголошувала, що втрачається техніка борщівського шиття, адже в старовинних сорочках вишивальниці використовували 5–6 різних технік… Нині маю неабияке задоволення від того, що завдяки старанням сучасних майстринь давня техніка борщівської сорочки відроджується». Про традиційний і сучасний крій борщівських вишиванок, способи адаптування старовинного крою в сучасному мистецтві вишивання та для зручності носіння буденних і святкових видів цього одягу на прикладі давніх зразків і нових розповіли співзасновниця ГО «Школа борщівської народної сорочки» Вікторія Кривоніс, майстрині-вишивальниці Олександра Ситник, Євгенія Войнарська, Марія Стухляк, Надія Мороз, Галина Переймибіда. Завідувачка сектору відділу фондів ТОКМ Галина Завіша розповіла захопливу історію її родинної борщівської сорочки. Про особливості крою вишиванок, зокрема чоловічих, говорила власниця авторської швейної майстерні «АліТан» Тетяна Вертепна.

Модерувала захід співзасновниця ГО «Школа борщівської народної сорочки» Лариса Овчарук. На важливості збереження та поширення борщівської вишивки – унікального символу національної ідентичності українців – наголошували заступниця директора Тернопільського обласного методцентру народної творчості Юлія Дунчак, заступниця директора обласного краєзнавчого музею Наталія Чеканова, начальниця відділу департаменту культури та туризму ОВА Наталія Собкович.У коментарі «Сільському господарю» директор Тернопільського обласного методичного центру народної творчості, заслужений артист України, депутат обласної ради Володимир Вермінський наголосив: – Наш центр проводить широке коло заходів, щоби борщівська народна вишивка була занесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, адже її унікальність і неповторність заслуговує всесвітнього визнання. У центрі уваги учасників нинішнього заходу були особливості крою борщівської народної сорочки. Це ознака того, що інтерес до цього національного феномену, основ його створення зростає. Те, що ми робимо нині для нашого краю, для України, принесе користь майбутнім поколінням. Ганна МАКУХ

На світлині: організаторки та учасниці тематичної мистецької зустрічі «Борщівська народна сорочка»; голова ГО «Школа борщівської народної сорочки» Вікторія Кривоніс приймає вітання від заступниці директора обласного методцентру Юлії Дунчак (зліва).

Газета “Сільський господар плюс”

Теги

Новости по теме