Рада ухвалила закон про бавовник. Він потрібен для виробництва пороху

Верховна Рада спростила обіг насіння бавовнику. Його планують вирощувати в Одеській області.Верховна Рада на пленарному засіданні в вівторок, 23 квітня, ухвалила в цілому законопроєкт №10427-1 про спрощення обігу насіння бавовнику, який потрібен для виробництва пороху. Його підтримав 291 депутат, повідомив Ярослав Железняк з Голосу.

Він передбачає, що на період воєнного стану державна реєстрація та імпорт сортів бавовнику, зокрема генетично модифікованих, відбувається за спрощеною процедурою. Раніше реєстрація немодифікованого бавовнику займала два-три роки, а реєстрація ГМО-бавовнику взагалі заборонена.

Станом на 2024 рік у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, містяться відомості лише щодо трьох сортів бавовнику. 

Україна поки що не виробляє бавовну, але планує робити це в Одеській області.

“Кліматичні умови, що склалися в Україні дозволяють використовувати бавовник як альтернативну сільськогосподарську культуру на заміну інших, для яких високі температури призводять від втрат урожайності і до повної загибелі посівів”, – йдеться в пояснювальній записці.

Бавовник має особливу цінність в умовах війни, адже бавовняна целюлоза використовується для виробництва пороху. Її потреба для України оцінюється у 10 000 тонн. Для цього необхідно засіяти 30 000 га (або вдвічі менше, якщо бавовну вирощувати на зрошуваних землях).

  • В Україні почали вирощувати бавовну у 1930-х роках, були створені спеціалізовані колгоспи. Пік посівів припав на 50-ті, коли під культурою було пів мільйона гектарів. У 60-х у Херсоні було збудовано фабрику з обробки бавовни. У 1995 році вона входила до десятки найбільших у Європі.
  • Зараз фабрики вже немає. На базі її виробничих будівель збудували найбільший в Херсоні торговельно-розважальний центр “Фабрика”, який розбомбили російські війська у 2022 році.

Теги

Новости по теме