AstraZeneca визнала, що її вакцина проти COVID-19 під ТМ Covishield може спричиняти побічні негативні ефекти 

Ольга Голубовська,

доктор медичних наук, професор, завкафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

ФАРМКОМПАНІЯ AstraZeneca вперше визнала в суді, що її широко застосовувана вакцина проти COVID-19 під торговою маркою Covishield може спричиняти побічні ефекти включно з утворенням тромбів та зниженням кількості тромбоцитів. Така реакція є основою колективного позову на кілька мільйонів фунтів стерлінгів від десятків сімей, які стверджують, що вони або їхні близькі постраждали чи померли внаслідок використання вакцини цього фармацевтичного гіганта.

Хто б міг подумати?.. Насправді подібні наслідки були очевидними. Потім це почали відзначати в сухих, але дуже інформативних британських звітах. Урешті вийшли дві наукові статті, які зауважують причинно-наслідковий зв’язок між вакциною AstraZeneka від COVID-19 та тяжкими тромботичними ускладненнями.

Широкого розголосу це явище набуло після смерті журналістки ВВС від синус-тромбозу, що утворився після вакцинації. Згодом NICE (Національний інститут здоров’я і досконалості допомоги Об’єднаного Королівства) опублікував рекомендації з діагностики та лікування імунної тромбоцитопенії та тромбозу і визнав, що такий стан може бути дуже серйозним і вимагатиме невідкладного втручання.

Тепер же ми вперше почули офіційне визнання, а сама вакцина заборонена до застосування. Що я хочу сказати.

Перше. Річ навіть не в тому, що Covishield викликала тромбози, бо будь-яка вакцина може повторити «шлях» збудника (наприклад, після щеплення від кору в рідкісних випадках виникає короподібний синдром). Справа в КІЛЬКОСТІ тромбозів, яка, на мою думку, була жахливою для імунобіологічного препарату (згідно з британськими звітами, які широко коментували медичні експерти). Друге. Запам’ятайте: у клініці завжди все видно набагато швидше, ніж громадськість отримує офіційні дані, причому іноді їхній аналіз залишає бажати кращого. Згадайте, що коїлося з лікуванням, це неймовірно… Тому довіряйте тим, хто бачить десятки тисяч пацієнтів і займається ними, а не тим, хто оцінює ситуацію по своїй родині, сусідах чи бездумно повторює чиїсь помилкові міркування, навіть якщо вони зроблені «на високому рівні» або на зомботренінгах. http://www.silskivisti.kiev.ua/

Теги

Новости по теме