Полтавські заклади ресторанного господарства поступово відновлюють роботу

З огляду на спокійну ситуацію у Полтаві ресторатори поступово відкривають свої заклади. Про прибутки вже не йдеться — потрібно виплачувати зарплату працівникам та гасити борги за комуналку. Також є надія на те, що влада підтримає бізнес, який нині виконує й волонтерську функцію

Полтавський ресторан “Чічіков”

Вже давно минув перший шок від ворожого вторгнення. Влада та громада Полтави змогли поступово перейти на воєнні рейки управління та організувати оборону області. У більш-менш безпечних умовах окремі заклади обласного центру поступово повертаються до життя. Не стали винятком і заклади ресторанного господарства.

Видання «Полтавщина» мало розмову із відомим полтавським ресторатором Дмитром Собакарем на тему можливості і доцільності подальшої господарської діяльності в умовах війни.

— Так, це і можливо, й доцільно, — впевнений Дмитро Собакарь. — Уже з тиждень працює наш заклад «Шаурма» на вул. Небесної сотні. Кілька днів працює заклад «Чічіков», сьогодні плануємо відкрити «Basta» на Соборності. Не будемо відкривати лише ті заклади, які були спрямовані на реалізацію алкогольних напоїв.

Також повертаються до життя окремі торговельні мережі, наприклад, Metro. Відновила роботу «Нова пошта». Ми дещо змінили логістичні ланцюжки, тому продукти та все необхідне для роботи уже є.

Чому ми взагалі пішли на відкриття? Тут є кілька факторів. По-перше, 70% персоналу залишилося, люди готові і хочуть працювати. По-друге, плату за комунальні послуги нам продовжують нараховувати. Справа в тому, що з перших днів війни я залишив багато закладів відкритими, але у режимі благодійних кухонь. Відвідувачів не було, але кухня працювала — ми готували страви для переселенців та тероборони. Тому на сьогодні є борг з комунальних послуг — приблизно 0,5 млн грн. Його потрібно сплачувати. По-третє, у Полтаві зараз багато переселенців, тільки з Харкова, за моїми підрахунками, приїхало 10000. Їм зараз психологічно важко. А якщо людина зайде до нас, замовить тарілку борщу, то і сама відпочине, і у нас буде якийсь рух грошей, без якого ми не тільки не виживемо, але й не відновимось у майбутньому, адже в окремих рестораторів зараз є накопичення, які дозволяють їм трохи притримати бізнес. А я намагався направляти оборотні засоби у нові проєкти, тому зупинка — це смерть. Якщо зовсім коротко, то робота не дає нам прибутків, але це дає можливість для виживання. А у майбутньому ми обов’язково повернемося і до розвитку.

Дмитро Собакарь також висловився про можливий перегляд періоду комендантської години. Наприклад, у Вінниці вона розпочинається о 22:00. У Полтаві поки безпечно, тому, якщо влада та поліція не будуть проти, скорочення комендантської години допомогло б ресторанному бізнесу. Тим більше що реалізації алкогольних напоїв немає, робота закладів не вплине на криміногенну ситуацію.

https://poltava.to/

Теги

Новости по теме