Тисячу порцій козацького кулешу зготували 8 січня на Красній площі у Чернігові. Варили кашу за рецептом та обрядовою традицією Великодирчинського старостату, що у Седнівській громаді. За дідівською традицією готують куліш там виключно чоловіки під співи жінок. Таємний інгредієнт – особливий збір трав, повний склад якого досі тримають у секреті.
Куліш готував сам староста Микола Лапа. Його прізвище корінням тягнеться до козацького роду. Говорить, куліш був традиційною «знаковою стравою в регіоні. До того ж, і однією з найсмачніших. Його готували на всі свята.
Пшоно для кулешу у селах Великий Дирчин та Лашуки обов’язково товкли у ножній ступі, так воно ставало м’якшим. Інгредієнти усі класичні, повідав Микола Лапа, окрім одного – в нього додають трави, які місцеві збирають у ніч на Івана Купала: м’яту, чорнобривці, чебрець та полин, однак повний склад досі тримають в секреті.
Ще одна обов’язкова умова приготування святкового кулшу на велику компанію: поки чоловіки чаклують коло казана , жінки співають пісні, щоб куліш був веселим та з душею. Тож на Красній площі 8 січня співав Лашуківський аматорсько-фолькльорний колектив “Криниченька”. Найстаршій його учасниці Марії Свириденко – 77 років.
Кулешу зварили 1000 порцій, – так встановили другий великий Різдвяний рекорд, запевнила заступниця керівника управління культури Чернігівської міської ради Катерина Литвин. Книгу рекордів Чернігова заснували при цьому управлінні ще у січні 2020 році, тоді на Різдво приготували 200 літрів борщу.