Жителька села Прип’ять Юлія Сулік розповіла секрет вдалого приготування світязьких пампухів, які місцеві називають «пончиками». Зі слів господині, така назва ймовірно пішла через особливості місцевої говірки. (“Споживчий ринок” вважає, що ця назва пов’язана з дуже схожим за рецептурою виробом польської кухні – Pączki).
Технологією приготування світязьких пончиків Юлія Сулік поділилася з журналістами Суспільного.
У родині жінки пампухи готують не лише під час туристичного сезону, а й впродовж року. Сама Юлія Сулік – керівниця будинку культури у селі Прип’ять Шацької громади. Вона збирала рецепти світязького десерту від різних господинь.
Основними інгредієнтами пампуха є: пів літра молока, три яйця, 30 грамів дріжджів, 100-150 грамів цукру, 50 грамів олії та борошно. Усі компоненти мають бути кімнатної температури, тоді тісто швидше зійде.
Спочатку яйця розмішують з цукром, доки він не розчиниться. Згодом у суміш підливають підігріте молоко. Усе змішують та додають олію, дріжджі. Під час посту у приготуванні використовують воду і не додають яєць.
Трохи перемішують і замішують тісто упродовж 10-15 хвилин. Тісто накривають рушником і на годину залишають у теплому місці, щоб сходило. Потім з нього формують і смажать пончики. Юлія Сулік додала: загалом на приготування цього десерту їй потрібно майже три години. «Це – традиційний смаколик нашого краю. Начинкою можуть бути сезонні фрукти, ягоди: полуниця, вишня, яблука. Також мої діти люблять з шоколадом», – сказала Юлія Сулік.
Щоб тісто не прилипало до рук під час формування пончиків, долоні посипають борошном. Важливо, щоб кульки тіста були однакового розміру, щоб вони рівномірно просмажилися. Також потрібно міцно їх защіплювати, щоб при смаженні не виливалася начинка, бо ягоди випускають багато соку. Зі слів господині, вважається, що головним секретним інгредієнтом приготування пончиків є алкоголь. Говорять, що тоді пончик не вбирає у себе так багато олії. Проте Юлія Сулік не помітила такого результату під час приготування цих ласощів та виділяє інше правило. «Головне правильно замісити тісто. Воно має бути нерідке, не дуже забите, бо коли воно зарідке, то втягує в себе дуже багато олії. А коли забите, то не так росте, і вже тоді не буде такий пухкий пампух, як пух. Борошно я раджу додавати потрошки, щоб знову не забити тісто, краще потім додати», – зауважила господиня.
Також важливим етапом приготування є смаження. Юлія Сулік смажить пончики в каструлі на дровах. Каже: на сковорідці олія бризкається.
Пампух любить купатися в олії, тому щоб він рівномірно зарум’янився та округлився, його потрібно часто перевертати, каже господиня. Поки пончики гарячі, їх кладуть на паперову серветку, а потім щедро обвалюють у пудрі.
Довідково: У 2024 році фестиваль «Світязький пончик» потрапив до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Волинської області.