Європа шукає альтернативи споживанню тваринного білка: чи є їстівні морські водорості альтернативою? У Данії дослідники з європейського міжрегіонального проєкту AlgaeFood переконані в цьому.
Джаміля Джавідпур, біолог і професор Університету Південної Данії, пояснює, що морські водорості вважаються «зеленим золотом» через їхні поживні властивості, низький вміст жиру та менший вуглецевий слід порівняно з виробництвом риби або яловичини. «Зараз дуже вдалий час» для такого виду виробництва, каже Джаміля Джавідпур.
У Данії підприємці прагнуть стимулювати його споживання. Мадс Хектер, найбільший у країні виробник їстівних морських водоростей, володіє фермою площею дев’ятнадцять гектарів біля узбережжя Кертемінде. Тут у рамках проєкту вирощують дві зірчасті водорості: Пальмарію пальмату та Сахарину латіссіму, що є основою японської кухні. Спори вводять і прикріплюють безпосередньо до мотузок, щоб гарантувати більше одного врожаю на рік і забезпечувати сталий розвиток. Пан Мадс пояснює, що його метод вирощування дає змогу збирати врожай з однієї й тієї самої рослини протягом кількох років.
«Це дає змогу скоротити кількість відходів матеріалу, оскільки мотузку можна використовувати протягом п’яти років. На фермі виробляють близько 300-400 тонн водорості Сахарину. Це щось нове, і нам потрібно пройти весь ланцюжок створення вартості, перш ніж масштабувати його».
Мадс Хектер
Власник компанії Kerteminde Seafarm Aps
Ще одна мета цього проєкту – підвищити обізнаність про споживання морських водоростей. Дослідники та студенти створюють кулінарну книгу за участю чотирьох середніх шкіл, включно зі школою-інтернатом Langeland.
Катрін Каае Хансен, біолог із Fjord Baelt, інституту досліджень і громадської інформації, пов’язаного з цим проєктом, демонструє зразок їстівних морських водоростей, показуючи малюнок: «Їх часто називають “морським беконом”, вони також містять велику кількість білка. Їх можна використовувати замість бекону. Це більш екологічно і корисно для здоров’я. Ось чому освіта така важлива: молодь – це перспектива, майбутні споживачі». Найкращий спосіб дізнатися про нову їжу та її користь – спробувати її. Для підвищення обізнаності про необхідність введення цього морського продукту в наш раціон проводяться спеціальні семінари. Учні та шеф-кухар середньої школи Langelands Efterskole приготували страви на основі морських водоростей – уперше для Рейхане, іранської учениці, яка мешкає в школі-інтернаті. За її словами, салат із морських водоростей «має тягучу, хрустку текстуру».
«Він дійсно унікальний. Я дізналася про морські водорості те, що в них удесятеро більше мінералів, ніж у звичайних овочах, що дуже здорово».
Рейхане
Студентка
У виставці AlgaeFood беруть участь дві країни: Данія і Німеччина. Загальний бюджет цього проєкту становить 1,9 млн євро, 65% з яких надходить з європейської «політики згуртування». https://ru.euronews.com/