Томачі – товчена картопля з квасолею, маком та шкварками – давня волинська страва, яка полюбилась воїнам окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого. Її готує тут старший кухар пані Марія. Вона зауважила, що томачі не складно готувати в польових умовах.
Для однієї порції томачів знадобиться 3-4 картоплини. Овоч потрібно очистити від шкірки і нарізати кубиками 2 на 3 сантиметри. Картоплю слід відварити в підсоленій воді з додаванням 1 лаврового листа і 2 горошин духмяного перцю до готовності. Квасолю військові беруть уже готову, відварену. На порцію для однієї особи потрібно пів склянки. Воду з готової картоплі треба злити в чашку і відставити, лавровий лист і духмяний перець з відвару витягнути – вони свою функцію виконали. Квасолю кладемо до картоплі, додаємо три столових ложки маку та вершкове масло − грамів 50. Далі товчемо все це в казані до однорідної маси. Консистенцію можна регулювати, додаючи картопляний відвар.
Шкварки готують окремо: сало витоплюють і до нього додають цибулю. Усе це засмажується до золотавого кольору. Але шкварки можна і не додавати. Страва з картоплі, маку та квасолі виходить сама по собі смачна. Солити й додавати перець треба в самому кінці, орієнтуючись на смакові уподобання: хтось любить гостре, а хтось – не дуже.
Інгредієнти страви на 1 особу:
3-4 шт. картоплі;
0,5 склянки відвареної або консервованої квасолі;
1 лавровий лист;
2 горошини духмяного перцю;
3 столових ложки маку;
50 грам вершкового масла;
за смаком сіль та перець;
Для шкварок:
сало 200-300 грамів;
2 шт. цибулі ріпчастої.