Наступ ЗСУ на Курську область став ударом по іміджу путіна — WP

Прорив українських військових частин у Курську область та їхнє просування протягом чотирьох днів, незважаючи на запевнення Генштабу, що їх буде відбито, викликало у високопоставлених держслужбовців та близьких до кремля бізнесменів страх.

При цьому ще зовсім недавно представники чиновницько-ділової еліти розмірковували про організацію путіним військових операцій у сусідніх країнах НАТО та захоплення міст на зразок естонської Нарви.

«Це дуже великий удар по репутації російської влади, військових та путіна. Тому що протягом двох з половиною років російська територія, за винятком окупованих українських територій, зазнавала мінімальних збитків. Він був тільки від дронів, – сказав The Washington Post бізнесмен. – А зараз незрозуміло, скільки було жертв, є руйнування, і очевидно, що вони [влада, військові] не в змозі швидко це зупинити».

Це справді удар, оскільки зрозуміло, що керівництво росії отримало сигнал від розвідки, але «заходів не було вжито», визнав близький до кремля політолог Сергєй Марков:

“Це провал усієї системи розвідки, а оскільки за це відповідає путін, то зрозуміло, що це удар по путіну”, – сказав він.

Для військових і керівництва країни вторгнення ЗСУ стало шоком, розповіли The Moscow Times чотири російські чиновники.

«Це сильний ляпас президенту. Ми не можемо відкинути супротивника. Створено небезпеку російському регіону, населенню… Так не поводиться країна, впевнена у своїй перемозі», – сказав урядовець.

За словами людей, які давно знають путіна, на зустрічі з керівництвом силових структур у середу і в публічних виступах у четвер він, судячи з міміки та жестів, був «невдоволений» і «роздратований».

В операції ЗСУ беруть участь частини не менше чотирьох десантно-штурмових та механізованих бригад, повідомляють західні ЗМІ. В одній бригаді може бути від 1 до 8 тисяч людей.

Колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк, який зараз консультує уряд, пояснив Financial Times, що підрозділи ЗСУ продемонстрували здатність реалізовувати «нову тактику ведення загальновійськового бою», якої їх навчали західні інструктори.

Справді, «це, схоже, досить добре скоординована та спланована загальновійськова операція», – сказав NYT військовий аналітик Франц-Штефан Гаді з Міжнародного інституту стратегічних досліджень:

“ЗСУ має засоби радіоелектронної боротьби, які вони розгорнули, щоб придушити засоби оперативного управління російськими частинами. Також є системи ППО, які були перекинуті в Курську область для прикриття наступаючих. І є дуже ефективні механізовані формування, які просуваються вперед доволі впевненими темпами. В операції задіяні авіація, артилерія та ракетні системи”, – прокоментував він.https://mind.ua/

Ілюстрація вибрана “Споживчим ринком” зі сторінки Перець. Весела республіка.

Теги

Новости по теме