Роман Яковин із села Підлужжя Івано-Франківської міської територіальної громади завів у своєму фермерському господарстві карпатських буйволів. Зараз їхнє стадо нараховує 6 голів. Крім того, ґазда тримає корів сірої угорської і салерської порід, а також свиней-мангалиць, овець і кіз.
В користуванні фермера 114 га землі. З них близько 20 гектарів займає горіховий сад, 8 – яблуневий, 1 – вишневий, до двох гектарів засаджено грушею.
Решта ґрунтів – лісок і пасовисько. Кормова база дозволяє значно розширити стадо великої рогатої худоби.
Молоко буйволів дуже цінується за високий вміст білку, жирів, кальцію та інших мікроелементів, вітамінів групи А і В, водночас у ньому значно менший, ніж у коров’ячому, вміст холестерину, каже Роман Яковин. З буйволячого молока роблять справжній сир моцарелу. Теля буйвола коштує 500 євро, доросла тварина вчетверо більше.
Передовсім завдяки буйволам ферма в Підлужжі стала туристичним об’єктом. Сюди часто приїжджають сім’ї з дітьми, спостерігають за тваринами, фотографуються. Роман Мирославович має намір розвивати агротуризм. Зокрема, гостям буде надана можливість на якихось умовах зібрати для себе тих чи інших плодів у саду. Також Яковин планує до кінця наступного року відкрити заклад громадського харчування з ігровим майданчиком для дітей.