Слобожанський голий борщ

Село Лиман Зміївської територіальної громади Харківської області розташоване біля однойменного озера, яке утворилося в давнину на місці старого русла Сіверського Донця, що нині протікає за 7 кілометрів південніше. Свого часу природне озеро розширили, щоб використовувати як охолоджувач для Зміївської ТЕС – однієї з найбільших теплових електростанцій в Україні. Село Лиман – козацьке, було сотенним містечком Ізюмського полку. Протягом усієї історії села тут займалися рибальством, відповідно риба широко використовується в місцевій кухні. В Лимані і придумали колись рецепт голого борщу. Ця страва тут – обов’язкова, щоб не сказати обрядова, на весіллях та інших подієвих застіллях.

Рецепт голого борщу з кулінарного телешоу «Смачна країна».

Рецепт зовсім нескладний, прекрасно підійде для пікніка.

Інгредієнти: 6 л води; 3 л томатного соку; 20 шт. дрібної ріпчастої цибулі; 3 моркви; 2-3 кг свіжої річкової риби; 2 столові ложки олії, 1-2 склянки нарізаної зелені; сіль,  перець,  лавровий лист і … великий казан.

Свіжоспійману рибу розсортувати за розміром, почистити, випатрати, видалити зябра. Велику рибу порізати на порційні шматки, маленьку залишити цілою. Рибу вимити і посолити. У воду додати томатний сік (на 2 частини води – 1 частина томатного соку), нарізану кружальцями моркву і цілі очищені цибулинки. Казан накрити кришкою. Коли вода закипить – дати покипіти ще хвилин 20, потім закинути рибу. Маленьку – в останню чергу. Коли риба звариться, в борщ додати лавровий лист, посолити, поперчити (за смаком можна додати цукор і дрібку лимонної кислоти). Останніми додати нарізану зелень і олію. Все, голий рибний борщ готовий. Можна їсти.

У кожну тарілку покласти по шматочку риби. Смачного!

Джерело: https://www.kuroed.com/ Світлини з сайту https://vseosvita.ua/

Теги

Новости по теме