Українська дизайнерка представила у Брюсселі свою колекцію одягу

Альона Пильгун із псевдонімом NE KA влаштувала модний показ «Дотик до мистецтва», де представила колекцію автентичного одягу. Поєднання стародавніх вишиванок із сучасними елементами моди — це те, що українці продемонстрували публіці в Бельгії.

Загалом під час показу NE KA презентувала 50 стародавніх вишиванок та до 40 нових образів. Майстриня каже, що поки українські захисники та захисниці боронять Україну, українці за кордоном теж мають долучатися до боротьби та прославляти українську культуру. 

«Гості були в захваті від показу і хотіли продовження. Я надихалась Україною, війною, жінками, які борються, та українськими матерями», — розповідає Альона Пильгун. 

За словами дизайнерки, вона не виокремлює жодну з робіт, адже всі вони виконані з любов’ю. Утім, одна сукня таки особлива, бо її образ NE KA побачила уві сні. 

Українка живе в Бельгії вже 17 років і модний показ влаштовує не вперше. За два роки це вже третє шоу із роботами NE KA в Бельгії. Альона захоплювалась малюванням та створенням убрань ще з дитинства. Уже в університеті майстриня шила одяг на замовлення за власними ескізами. І хоча батьки були проти, щоб захоплення переросло у професію, NE KA продовжувала творити. 

«Я почала шити собі речі приблизно з 14 років, тому що на початку 2000-х ще не було стільки магазинів, щоб можна було самовиражатися так, як хотілося», — розповідає дизайнерка. Майстриня розказала, що у майбутньому планує продемонструвати свою творчість не лише Бельгії, а й іншим країнам. До модного показу Альона та її творча команда із 15 людей  готувалися чотири місяці — від жовтня 2023 року. Усі працювали над створенням образів.

«Це команда однодумців, які хочуть, щоб нас чули та бачили. Ми шили на вихідних, після курсів, роботи. А так, людей, які допомагали організувати показ, набагато більше», — поділилась NE KA. 

Після модного шоу гості заходу купували сувеніри, виготовлені Альоною, та жертвували кошти на допомогу українській армії. 

«За виручені кошти купили мавік 3Т з тепловізором для батька моєї дитини, який воює, і тепловізор окремо, для мого дядька, який втратив сина місяць тому на війні під Херсоном», — розповіла майстриня. Альона Пильгун також волонтерить: за два роки повномасштабної війни вона відкрила центри для плетіння маскувальних сіток по всій Бельгії й час від часу проводить майстер-класи для тих, хто тільки долучився до лав волонтерів. /www.rfi.fr

Теги

Новости по теме